Är det synd om mannen?

Debatt i Lund 15 december 2011
Starke man? Eller stackars man? Hur står sig mannen och manligheten i dagens Sverige?

Män är förlorarna, säger vissa forskare. Pojkarnas skolbetyg sjunker medan kvinnorna håller på att ta över universiteten. Och män med låg utbildning riskerar inte bara att förlora jobbet utan kan också få svårt att hitta en partner.

Samtidigt tjänar män fortfarande mer än kvinnor inom samma jobb. Och de lever allt längre och blir snart lika gamla som kvinnorna.

Torsdagen den 15 december hölls höstens sista Debatt i Lund. I anrik cafémiljö diskuterade Lundaforskare, inbjudna gäster och allmänhet manlig styrka, svaghet, status och utsatthet.

I panelen:

Jens Liljestrand, litteraturvetare från Lund som nyligen skrivit om mansrollen i romanen Adonis

Erik Helmerson, ledarskribent på DN och författare till boken Den onödige mannen

Liv Strömquist, feministisk serietecknare

Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap

Debattledare:

Andreas Ekström, kulturjournalist Sydsvenskan

Sidansvarig:

Redaktionskommittén för Debatt i Lund består av Ann Katrin Bäcklund,
Britta Collberg, Ulrika Oredsson,
Mikael Sundström och Lisa Thelin från
Lunds universitet samt Andreas Ekström från Sydsvenskan.

Har du ett bra debattämne?
Tipsa oss gärna!

Ulrika Oredsson