Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

100 miljoner till innovationer för folksjukdomar

DNA-spiral
DNA-spiral. Mostphotos

Nu samlas akademin, näringslivet och hälso-och sjukvården i Sverige för att förbättra möjligheterna att omsätta nya forskningsrön till innovationer i näringslivet. Lunds universitet koordinerar ett innovationsprogram för de stora folksjukdomarna som nu fått 100 miljoner av innovationsmyndigheten Vinnova.

Den svenska forskningen inom livsvetenskaper, ofta kallad life science, håller hög kvalitet. Det gäller inte minst inom forskningen på de stora folksjukdomarna. Dessvärre har den framgångsrika grundforskningen inte resulterat i innovationer som når ut på markanden i tillräcklig stor utsträckning.

För att proaktivt arbeta för att ny forskning omsätts i innovationer startar nu det strategiska innovationsprogrammet Folksjukdomar. Sveriges innovationsmyndighet Vinnova beslöt den 19 maj att satsa upp till 100 miljoner kronor på programmet. Lunds universitet är huvudman för projekt, Erik Renström, professor vid Medicinska fakulteten vid Lunds universitet är koordinator och projektkontoret är placerat vid LU Innovation System på Lunds universitet.

– Sverige har en lång tradition av stark life science-sektor i näringslivet och den står idag för en betydande del av exportintäkterna. Men ska Sverige fortsätta att vara en viktig spelare inom life science-sektorn även framöver måste vi öka flödet av idéer från forskningen som blir innovationer och sedan blir produkter i form av ny behandling, diagnostik och hjälpmedel, säger Erik Renström.

– Målet är både bättre hälsa för patientera och samtidigt skapa tillväxt i svensk life science-industri. Ett starkt näringsliv inom life science nationellt bidrar till bättre hälsa globalt, fortätter Erik Renström.

Erik Renström menar att det inte råder någon brist på idéer från forskarna men att det saknas både finansiering och kunskap kring hur dessa idéer omätts till nya innovationer, till gagn för patienterna. Detta är något som innovationsprogrammet Folksjukdomar vill råda bot på. Programmet har som uttalat mål ”att Sverige år 2020 är ett av världens ledande ekosystem för life science, som kännetecknas av effektiva och dynamiska nätverk bestående av starka akademiska forskningsmiljöer, små företag, global life science-industri och hälso- och sjukvården”.

Programmet är en nationell satsning med Martin Ingvar, professor på Karolinska Institutet som styrelseordförande och som pilotprojekt kommer man att fokusera på diabetesområdet. Life science-industrin i Sverige, hälso-och sjukvården, universitet och innovationsstödsystem, har tillsammans identifierat ett antal utmaningar som måste adresseras för att skapa de bästa förutsättningarna för svensk life science. De åtgärder som i första hand planeras är dessa:

  • skapa goda kontakter och förståelse mellan forskare i industri, akademi och sjukvården,
  • knyta samman akademins grundforskning med industrins forskning genom en s.k. translationsfunktion tätt knuten till starka forskningsmiljöer,
  • identifiera en ny finansieringslösning som kan överbrygga ”Valley of Death” för små bolag, stimulera klinisk forskning genom skapandet av ”Centers of Clinical Excellence” samt
  • ta fram en nationell strategi för prevention, vård och behandling av diabetspatienter.

Läs mer om det strategiska innovationsprogrammet Folksjukdomar

Läs mer om de strategiska innovationsprogrammen

Vill du stödja diabetesforskning vid Lunds universitet? Läs mer om hur du går till väga här.

 

Johanna Sandahl

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.