2 miljoner dollar till forskning om bostadsområdets inverkan på hjärt-kärlsjukdomar

Internationellt konkurrenskraftig forskning vid Centrum för Primärvårdsforskning tilldelas två miljoner dollar från NIH, National Institutes of Health, USA. Forskargruppen under ledning av professor Kristina Sundquist har tilldelats forskningsmedlen för att fördjupa kunskaperna i det välkända samband som finns mellan bostadsområdets socioekonomiska struktur och hjärt-kärlsjukdomar. Forskningsprojektet ska pågå under fyra år och utförs i samarbete med Stanford University.

Forskarna kommer bland annat att studera sjukdomsframkallande mekanismer, orsakssamband samt gen-miljö interaktioner. Ett flertal faktorer såsom arv, ålder, kön, levnadsvanor, och social miljö har betydelse vid uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Det är dock inte känt hur olika faktorer samverkar vid uppkomsten av sjukdom. Projektet kommer att använda nationella och regionala data från olika källor och avancerade analytiska metoder för att fördjupa kunskaperna i hur detta samspel fungerar.

Kristina Sundquist
Kristina Sundquist. Foto Bertil Kjellberg
- Jag känner mig mycket hedrad över förtroendet som vi nu fått från National Institutes of Health och som samtidigt är ett utmärkt betyg till den internationellt konkurrenskraftiga forskningen som bedrivs vid Centrum för Primärvårdsforskning, säger professor Kristina Sundquist.

Centrum för Primärvårdsforskning i Malmö är ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne.

Bertil Kjellberg

2017-11-24
Tydligare kommunikation i primärvården kan förbättra canceröverlevnad
2017-11-24