Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

40 miljoner till två fysikforskare

Renare och effektivare bilmotorer och gasturbiner kan Marcus Aldén leda till, forskning som nu får ett tillskott på ca 23 miljoner kronor.
Renare och effektivare bilmotorer och gasturbiner kan Marcus Aldéns forskning leda till, forskning som nu får ett tillskott på ca 23 miljoner kronor.

Forskarna Marcus Aldén och Torbjörn Sjöstrand får 2,5 respektive 2 miljoner euro när Europeiska forskningsrådet (ERC) delar ut anslag till seniora forskningsledare, ERC Advanced Grant.

Marcus Aldén är professor i förbränningsfysik vid LTH. Det är andra gången han får denna typ av ERC-anslag. Han och hans forskargrupp har blivit världsledande på att utveckla avancerad laserdiagnostik för att studera förbränningsprocesser.

  • Vi fortsätter att utveckla diagnostiken men fokuserar även på olika tillämpningar. En viktig utmaning är även att förstå hur nya biobaserade bränslen kan ersätta fossila bränslen.

Resultaten gör att nästa generations bilmotorer, gasturbiner och pannor kan bli både mer bränslesnåla och miljövänliga.

Tack vare forskningsbredden i Lund samarbetar de nära med forskare inom besläktade discipliner, exempelvis modellering inom strömningteknik, kinetik och värmeöverföring samt med kollegor från förbränningsmotorteknik och gasturbinteknik.

Läs om Marcus Aldéns forskning och tidigare ERC-anslag här http://www.lth.se/nyheter-och-press/nyheter/visa-nyhet/article/jaetteanslag-foer-att-foerstaa-foerbraenningens-ko/

 

Torbjörn Sjöstrand, professor i partikelfysik
Torbjörn Sjöstrand, professor i partikelfysik

Torbjörn Sjöstrand är professor i teoretisk partikelfysik vid naturvetenskapliga fakulteten. Hans forskning handlar om att förstå de komplicerade processer som pågår när exempelvis Higgspartiklar bildas.

Partikelfysik handlar om naturens allra mista beståndsdelar och hur de växelverkar med varandra. Higgspartikeln förutsades för 50 år sedan och hittades 2012, vilket belönades med Nobelpriset i fysik 2013.

Higgspartiklar är mycket sällsynta, det krävs 10 miljarder kollisioner i LHC-acceleratorn vid CERN för att bilda en enda sådan partikel. När den väl bildats är den oerhört kortlivad och kan enbart observeras indirekt via de partiklar den sönderfaller i.

­– Det är som att leta efter en nål i en höstack, när nålen hunnit rosta sönder, säger Torbjörn Sjöstrand.

För att kunna utforska denna berömda partikel krävs avancerade datorsimuleringar. Torbjörn Sjöstrand är huvudförfattare för världens mest använda datorprogram för att beskriva olika sorters möjliga partikelkollisioner, Pythia.

– Denna grundforskning handlar om att förstå det universum vi lever i, från födelsen i Big Bang och framåt. ERC-anslaget kommer att användas till att anställa doktorander och postdoktorer för att utveckla partikelforskningen i Lund, säger Torbjörn Sjöstrand.

Läs mer om ERC grants här:

http://www.vr.se/internationelltsamarbete/europeisktsamarbete/europeiskaunionensramprogram/europeanresearchcouncilerc.4.2d90e1b81116cee9c4e8000578.html

http://erc.europa.eu/

http://erc.europa.eu/advanced-grants

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.