Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

78 miljoner till forskning om biologiska produktionssystem

Allt mer kemikalier och andra produkter bör produceras med hjälp av skogsbruksråvara och annat förnybart material. För att lyckas krävs bland annat nytänkande spetsforskning. När Stiftelsen för strategisk forskning delar ut medel inom det här området, biologiska produktionssystem, får tre Lundaforskare bidrag.

Det rör sig om Leif Bülow som får drygt 31 miljoner för sin forskning om att producera blodersättningsmedel ur jästceller och växter, Marie F. Gorwa-Grauslund som får 26 miljoner till ett projekt som handlar lignin som en värdefull källa för produktion av kemikalier samt Henrik Stålbrand som får knappt 22 miljoner för att modifiera barrvedscellulosa så att det kan ingå som förnyelsebar resurs i tensider eller ytbeläggningar.

SSF delar sammanlagt ut 225 miljoner till svenska forskare inom det här området.

Läs mer här: http://www.stratresearch.se/sv/ssf/Nyheter/2014/225-miljoner-till-biologiska-produktionssystem-/

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.