Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bästa LTH-avhandling livefilmade på atomnivå

Vass på mikroskop och nybliven mottagare av Färs och Frostas stipendium för bästa avhandling - Martin Ek.
Vass på mikroskop och nybliven mottagare av Färs och Frostas stipendium för bästa avhandling - Martin Ek.

Martin Ek disputerade i materialkemi och nanoteknologi under det gångna året och får nu Färs & Frostas forskningspris för särskilt framstående avhandlingsarbete vid LTH. Priset delas ut vid LTH:s examenshögtid på fredag. Förutom äran får han 100.000:-.

– Utöver att det är en imponerande avhandling i sig, har han gett oss flera viktiga pusselbitar om hur nanotrådar växer. Han har också gjort stor nytta för den kreativa miljön inom nanometerkonsortiet, säger Martin Eks handledare Reine Wallenberg, professor i fasta tillståndets kemi.

Nanotrådar handlar i det här fallet om elektronikens minsta strukturer, bestående av halvledare. Ju större insikt om hur dessa extremt små strukturer växer och beter sig, desto fler möjliga applikationer öppnar sig.
Martin Ek bevisade med elektrondiffraktion bland annat att trådarna växer i samma riktning vare sig de växer ur en nanopartikel eller från ett substrat. Tidigare har man alltid antagit att nanotrådarnas riktning påverkades av riktningen på substratet, men så tycks det alls inte vara.

Och just den upptäckten är högintressant för lundaforskarna inom Nanometerkonsortiet, som just nu håller på att låta strukturer växa fram ur fritt svävande guldnanopartiklar i en strömmande gas. Tekniken kan kanske leda till tusen gånger snabbare tillverkning – till gagn för billigare och effektivare elektronik, lysdioder och solceller.

– Dessutom har han och doktorandkollegan Filip Lenrick lyckats fånga nanotrådstillväxten in-situ, alltså ”live” på en video, upptagen i ett elektronmikroskop. Det är också värdefullt och även ganska spektakulärt, säger Reine Wallenberg.

Numera jobbar Martin Ek på danska företaget Haldor Topsøe. Där han forskar kring katalysatorer för behandling av dieselavgaser – långt från nanotrådsvärlden, kan tyckas, men också här har han elektronmikroskopi som främsta redskap.

Pengarna då - vad ska de användas till?

– Det lutar åt en bil.

Läs motivering på Sparbanksstiftelsens hemsida http://www.sparbanksstiftelsenfof.se/aktuellt?nId=1155
Länk Martin Eks avhandling: http://www.lu.se/lup/publication/4221852
Pressmeddelande om aerotaxy när nya resultat publicerades i Nature: http://www.lu.se/article/ny-upptackt-kan-revolutionera-elektroniktillverkningen

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.