Debatt i Lund jubileumsspecial: Blir världen bättre?

Blir världen bättre?
Illustration: Catrin Jacobsson
Klimatet blir allt varmare och den politiska polariseringen ökar. I media läser vi om krig, terrorism och människor som drunknar i Medelhavet på jakt efter en bättre tillvaro. Men samtidigt har faktiskt stora delar av världens befolkning lyfts ur fattigdom de senaste decennierna. Medellivslängden ökar, allt fler går i skolan och jämställdheten går framåt. Hur ska man se på utvecklingen?

Har jorden blivit en bättre eller sämre att plats att bo på? Detta är ämnet för årets första Debatt i Lund

I panelen sitter:

• Martha Nussbaum, filosof, University of Chicago
  • Carlota Perez, ekonomihistoriker, London School of Economics
  • James Robinson, freds- och konfliktforskare, University of Chicago
  • Jan Teorell, statsvetare, Lunds universitet
  • Alf Hornborg, humanekolog, Lunds universitet

Eventet börjar kl 19 med att de tre utifrån kommande gästerna håller kortföreläsningar. Klockan 20 ansluter de två Lundaforskarna och det blir en paneldebatt som leds av moderatorn Andreas Ekström

Tid och plats: Måndagen den 6 mars kl 19–21 på Café Athen, AF-borgen, Sandgatan, Lund.

Dörrarna öppnas klockan 18.30

LIVE STREAMING: www.sydsvenskan.se

Läs mer på www.debattilund.se

Detta är DEBATT I LUND:
-  arrangeras fyra gånger per år.
- en akademisk "talkshow", där forskare diskuterar aktuella samhällsfrågor med andra experter, opinionsbildare, studenter och engagerad allmänhet.
- har tidigare haft teman som: Va´ fan är hög standard? (Om konsumtionssamhället som hot eller räddning) Är du rädd för genmaten?  Respekt för vem? (Om respekt och tolerans för religiösa, kulturella, sexuella och andra grupper), Älskade robot! (Är tekniken lösningen på världens problem?) Kan man lita på forskarna? Är det synd om mannen? Vem tjänar på krisen? mm.
- Bland tidigare debattdeltagare finns Mona Sahlin, Lawrence Lessig, Per Bauhn, Ann Heberlein, Mats Benner, Nina Björk, Dilsa Demirbag-Sten, Patrik Brundin, Jens Liljestrand, Liv Strömquist, Birger Schlaug, Bengt Westerberg, Alf Hornborg, Andreas Bergh, Agneta Stark, Olof Johansson, Marcin de Kaminski, Elza Dunkels, Andreas Malm, Ozan Sunar m.fl
-Debatt i Lund arrangeras i samarbete med Akademiska Föreningen, Lunds Universitets Studentkårer och Sydsvenskan.
- Debatterna direktsänds på Sydsvenskan.se och kan i efterhand ses på www.debattilund.se och för det mesta ses på UR Samtiden

Sidansvarig:

lu [at] lu.se