Debatt i Lund jubileumsspecial: Framtidens universitet - varför och för vem?

Ett samtal om nytta, nytänkande och makten över forskningen och utbildningen.
Debatt i Lund om framtidens universitet
Illustratör Catrin Jakobsson

Svenska forskare tappar i genomslag internationellt. Samtidigt minskar mängden lärarledda timmar och kvaliteten hotas på flera akademiska utbildningar.

Hur ska universiteten klara utmaningarna? Hur ska de försvara sin samhällsroll och behålla sin attraktionskraft i en framtid med allt större konkurrens?

Krävs mer akademiskt oberoende? Fler elitsatsningar? Eller är det ökat samhällsengagemang, mer öppenhet som är vägen framåt?

Välkommen till Debatt i Lund onsdagen 18 oktober kl 20 på Athen, AF-borgen, Sandgatan i Lund.

I panelen:

Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter

Kerstin Tham, rektor Malmö högskola

Roland Paulsen, docent i sociologi

Mats Benner, professor i forskningspolitik

Moderator: Lars Mogensen, journalist

Gratis inträde. Insläpp från kl 19.30. Observera att platserna är begränsade och att först till kvarn gäller.

Debatten livestreamas på Sydsvenskan.se

Ulrika oredsson, 0701-47 27 40, 046-222 70 28

Detta är DEBATT I LUND:

- arrangeras fyra gånger per år.
- en akademisk "talkshow", där forskare diskuterar aktuella samhällsfrågor med andra experter, opinionsbildare, studenter och engagerad allmänhet.
- har tidigare haft teman som: Va´ fan är hög standard? (Om konsumtionssamhället som hot eller räddning) Är du rädd för genmaten? Respekt för vem? (Om respekt och tolerans för religiösa, kulturella, sexuella och andra grupper), Älskade robot! (Är tekniken lösningen på världens problem?) Kan man lita på forskarna? Är det synd om mannen? Vem tjänar på krisen? mm.
- Bland tidigare debattdeltagare finns Mona Sahlin, Lawrence Lessig, Carl Bildt, Martha Nussbaum, Ann Heberlein, Mats Benner, Nina Björk, Dilsa Demirbag-Sten, Patrik Brundin, Jens Liljestrand, Liv Strömquist, Birger Schlaug, Bengt Westerberg, Alf Hornborg, Andreas Bergh, Agneta Stark, Olof Johansson, Marcin de Kaminski, Carlota Perez, Elza Dunkels, Andreas Malm, Ozan Sunar m.fl
-Debatt i Lund arrangeras i samarbete med Akademiska Föreningen, Lunds Universitets Studentkårer och Sydsvenskan.
- Debatterna direktsänds på Sydsvenskan.se och kan i efterhand för det mesta ses på Kunskapskanalen

lu [at] lu.se