Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Debatt i Lund: Rätten till barn – och rätten till ”rätt” barn

Hur mycket ska samhället satsa för att de som längtar efter barn ska få det? Är det en mänsklig rättighet att få barn och är det en mänsklig rättighet att få ”rätt” barn? Är det i så fall rättigheter som ska omfatta alla eller bara de som har råd? Detta är frågor som diskuteras på Debatt i Lund den 26 april.

Mellan 15-20 procent av alla par har svårt att bli gravida. Men idag finns alltfler möjligheter för dem som har problem med att få egna barn på naturlig väg. Donation av ägg och spermier är vanligt och livmödrar kan ”lånas ut" eller transplanteras. Genom den nya molekylära genkniven CRISPR kan man göra förändringar i arvsmassan och ta bort anlag för ärftliga sjukdomar. I teorin skulle man i framtiden också kunna byta ut gener som handlar om annat än sjukdom – utseende, intelligens, idrottsliga eller konstnärliga talanger...
Vad innebär de nya möjligheterna för dem som inte är perfekta? För människovärdet?

Välkommen att höra vår panel diskutera ovanstående frågeställningar!

I panelen sitter:

Mats Johansson, medicinsk etiker vid Lunds universitet
Helena D´Arcy, ordförande i den katolska rörelsen Respekt
Barbro Westerholm, Socialutskottet (L), Statens medicinsk-etiska råd
Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet

Moderator är Andreas Ekström

Se presentationsfilm av debatten

Detta är DEBATT I LUND:
- arrangeras fyra gånger per år.
- en akademisk "talkshow", där forskare diskuterar aktuella samhällsfrågor med andra experter, opinionsbildare, studenter och engagerad allmänhet.
- har tidigare haft teman som: Va´ fan är hög standard? (Om konsumtionssamhället som hot eller räddning) Är du rädd för genmaten?  Respekt för vem? (Om respekt och tolerans för religiösa, kulturella, sexuella och andra grupper), Älskade robot! (Är tekniken lösningen på världens problem?) Kan man lita på forskarna? Är det synd om mannen? Vem tjänar på krisen? mm.
- Bland tidigare debattdeltagare finns Mona Sahlin, Lawrence Lessig, Per Bauhn, Ann Heberlein, Mats Benner, Nina Björk, Dilsa Demirbag-Sten, Patrik Brundin, Jens Liljestrand, Liv Strömquist, Birger Schlaug, Bengt Westerberg, Alf Hornborg, Andreas Bergh, Agneta Stark, Olof Johansson, Marcin de Kaminski, Elza Dunkels, Andreas Malm, Ozan Sunar m.fl
-Debatt i Lund arrangeras i samarbete med Akademiska Föreningen, Lunds Universitets Studentkårer och Sydsvenskan.
- Debatterna direktsänds på Sydsvenskan.se och kan i efterhand för det mesta ses på Kunskapskanalen
 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.