Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Estland och Finland finansierar första internationella strålröret på MAX IV

Nu står det klart att Estland i samarbete med Finland finansierar ett av strålrören på MAX IV i Lund. Det är den första, stora internationella satsningen på MAX IV och omfattar cirka 4 miljoner euro.

Den nya MAX IV-anläggningen har sedan tidigare sju strålrör finansierade av Wallenbergstiftelsen och svenska universitet. Det åttonde strålröret med estniska och finska pengar kommer att sitta på 1.5 GeV-ringen, den s.k Lilla ringen, som ska användas för att undersöka material med hjälp av mjukröntgen. Just forskning med mjukröntgen har sedan flera decennier varit ett styrkeområde för såväl MAX-lab som flera forskargrupper i Estland och Finland.

Det åttonde strålröret finansieras via den estniska staten som satsar 3 miljoner euro och dessutom går ett finskt konsortium som finansieras av The Academy of Finland in med cirka 1 miljon euro.

- Det här beskedet är en oerhört viktig milstolpe i vår strävan att bli ett internationellt laboratorium. Vi har flera kontakter i de nordeuropeiska länderna och vi arbetar aktivt för att få in flera internationella investerare. Vi hoppas att detta beslut kommer att följas av många liknande framöver, säger Christoph Quitmann, direktör på MAX IV-laboratoriet.

Att det första internationella strålröret vid MAX IV finansieras av Estland och Finland är ingen slump.

– Det här är en naturlig fortsättning på ett långt samarbete mellan MAX-lab och dessa länder. Sedan slutet av 80-talet har åtskilliga estniska och finska forskargrupper använt MAX-lab för sina experiment och bidragit till laboratoriets utveckling, säger Jesper Andersen, vetenskaplig direktör på MAX IV-laboratoriet.

- Strålröret i Lund utgör en viktig del i den strategi för forskningsinfrastruktur som Estland nyligen har antagit. Genom deltagende i MAX IV projektet kan estnisk forskning stärkas och få ökad internationell uppmärksamhet, säger Marco Kirm, vicerektor för forskning på universitetet i Tartu.

Av Anna Johansson

Läs mer om MAX IV-laboratoriet: www.maxlab.lu.se

 

Foto: Fojab arkitekter

Senaste artiklar

2017-06-28
Överraskande exakt tajming av viljestyrda rörelser
Överraskande exakt tajming av viljestyrda rörelser
2017-06-27
Mångmiljonstöd till cellterapi i Lund
Mångmiljonstöd till cellterapi i Lund
2017-06-27
Studentkonsulter stärker Skånes näringsliv
Studentkonsulter stärker Skånes näringsliv
2017-06-26
Einar Hansens Forskningsfond prisar digital arkeolog och känd kognitionsvetare
Einar Hansens Forskningsfond prisar digital arkeolog och känd kognitionsvetare
2017-06-26
Småskaliga kalhyggen riskerar störa hela regnskogen
Småskaliga kalhyggen riskerar störa hela regnskogen

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen