Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Flyttande fjärilar tjänar på sin resa

Inte bara fåglar flyttar söderut när hösten närmar sig. Även en del insekter lever sina liv enligt samma princip. Nu publiceras en färsk undersökning om flyttande insekter, och den undersökningen visar att betydligt fler insekter överlever och flyttar tillbaka söderut på hösten än vad man tidigare trott.
Fjäril

– Det här är jättespännande resultat för vi har lyckats visa att det verkligen lönar sig för insekter att flytta norrut i början av sommaren, säger Lars Pettersson, docent vid biologiska institutionen på Lunds universitet.

Resultaten bidrar till att fundamentalt ändra förståelsen för insektsmigration och kan även ha betydelse för hur man hanterar spridningen av skadedjur och insekter som sprider sjukdomar. Bakom studien står en internationell grupp forskare, bland annat från Lunds universitet.

Forskarna har med olika metoder och resultat från både Storbritannien och Sverige kunnat se att närmare sex gånger fler gammaflyn drar söderut efter sommaren än vad som kommer hit till våra nordliga breddgrader i maj-juni.

– Vårgenerationen flyttar hit och deras avkomma flyttar söderut igen, säger Lars Pettersson.

För gammaflyna och andra flyttande fjärilsarter innebär det att de, på samma sätt som flyttfåglarna, kan utnyttja de långa sommardagarna och den rikliga tillgången på mat i norr.

Enligt Lars Pettersson är det viktigt att kunna följa flyttande insekter inte bara för att följa skadedjur, men också för att de är en viktig födoresurs för många fåglar och mindre däggdjur. Dessutom har det precis visat sig att nattflyn som gammaflyet kan spela en viktig roll som pollinatörer, konstaterar Lars Pettersson.

Den aktuella undersökningen publiceras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

Lena Björk Blixt

Senaste artiklar

2017-05-30
Dags för 292 nya doktorer att prydas med krans och hatt
Dags för 292 nya doktorer att prydas med krans och hatt
2017-05-30
Forskare går samman för att öka livsmedelssäkerheten
Forskare går samman för att öka livsmedelssäkerheten
2017-05-29
Nytt test ska allergisäkra produkter
Nytt test ska allergisäkra produkter
2017-05-29
Nervceller kan lära sig tidsinställda mönster
Nervceller kan lära sig tidsinställda mönster
2017-05-26
Brister i forskning om könens uppkomst
Brister i forskning om könens uppkomst

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen