Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Första spadtaget i marken

Danmarks forskningsminister Sofie Carsten Nielsen och utbildningsminister Jan Björklund
Danmarks forskningsminister Sofie Carsten Nielsen och utbildningsminister Jan Björklund

Nu har ESS European Spallation Source, officiellt börjat byggas. Efter att värdländerna Sverige och Danmark den 4 juli offentliggjorde att de säkrat politiska och ekonomiska åtaganden med övriga partnerländer kan nu byggandet av Europas nyaste forskningsanläggning ta fart.

Danmarks forskningsminister Sofie Carsten Nielsen tog tillsammans med Sveriges utbildningsminister Jan Björklund det första spadtaget till ESS-anläggningen. Danmark och Sverige har framgångsrikt lett den europeiska forskningen framåt mot ökad innovation och konkurrenskraft. Samtidigt har värdnationerna genom ESS-satsningen fört samman ett stort antal europeiska länder.

- Att inleda byggandet av ESS är idag ett av Europas viktigaste åtaganden för forskningen, säger Jim Yeck, generaldirektör för ESS. Det har varit en lång resa för ESS att komma hit. Vi är glada över att nå denna milstolpe och dessutom påbörja byggandet i tid.

Forskare och experter över hela Europa är redo att bygga en av världens mest kraftfulla forskningsanläggningar för att använda neutroner till forskning. ESS kommer som en ny och modern forskningsanläggning hjälpa forskare att utveckla nya produkter, allt från nya material till vindkraftverk, mobiltelefoner och nya typer av batterier.

– Vårt uppdrag är nu att färdigställa och driva den bästa och mest kraftfulla neutronkällan i världen och vi är fast beslutna att lyckas, säger Yeck.

År 2019 förväntas de första neutronerna och forskningen planeras starta under 2023. Kostnaden för ESS beräknas till 1,843 miljarder euro. Värdländerna Danmark och Sverige står för nästan hälften av kostnaden, medan den andra hälften kommer från övriga partnerländer. Dessutom beräknas den årliga driftskostnaden uppgå till cirka 140 miljoner euro.

För fakta, bilder och illustrationer, besök www.europeanspallationsource.se.

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.