Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fortsatt stort intresse för att studera i Lund

Söktrycket till Lunds universitet ligger fortsatt på en mycket hög nivå. Till höstens kurser och program har cirka 71 500 personer anmält sig. Drygt 31 000 av dessa har haft Lunds universitet som sitt förstahandsval.

Till samtliga universitet och högskolor i landet inkom 385 512 anmälningar – en minskning med drygt en procent jämfört med förra årets rekordsiffror. Efter flera års ökning har nu också antalet sökande till Lunds universitet minskat något jämfört med förra året, men sifforna ligger fortfarande på en mycket hög nivå.

- Det är väldigt roligt att så många vill studera i Lund. Vi kan också glädjas åt att regeringen i sin vårbudget ser behovet av att ge utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap en extra kvalitetspeng och att vi får fler utbildningsplatser, säger Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet.

Följande fem program vid Lunds universitet är populärast bland de sökande (inom parentes antal sökande totalt respektive sökande i första hand):
1. Juristprogrammet (6197/1777)
2. Ekonomie kandidatprogrammet (5876/1513)
3. Läkarprogrammet (5362/1113)
4. Psykologprogrammet (4215/912)
5. Socionomprogrammet (3702/482)

Tre av programmen - juristprogrammet, ekonomie kandidatprogrammet och läkarprogrammet - finns med bland de tio mest sökta utbildningarna i landet sett till antalet förstahandssökande.

Bland kurserna har juridik och företagsekonomi lockat flest. Följande fem kurser har flest sökande till höstterminen 2015 (inom parentes antal sökande totalt respektive sökande i första hand):
1. Juridik: Nätburen kurs i arbetsrätt (1293/377)
2. Internetbaserad juridisk introduktionskurs (1285/233)
3. Företagsekonomi: Grundkurs i företagsekonomi (1257/186)
4. Utvidgad juridisk introduktionskurs (1217/227)
5. Juridik: Förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess (1081/254)

Samtliga utbildningar vid Lunds universitet har nu stängt för anmälan och den 9 juli får de sökande sina antagningsbesked. De som har blivit antagna eller reservplacerade måste sedan lämna svar senast den 31 juli för att behålla sin plats.
De kurser och program som kan komma att få platser kvar efter första urvalet kommer att öppna igen för sen anmälan tidigast den 15 juli. De är då märkta med "Öppen för sen anmälan" på antagning.se.
Antagningsbeskeden efter det andra urvalet publiceras den 6 augusti.
Mer information finns på www.uhr.se och http://statistik.uhr.se/

Läs mer om att studera vid Lunds universitet

http://www.lu.se/studera

 

 

 

 

Kontakt

För mer information om antagningssiffrorna vid Lunds universitet kontakta:

Mårten Sommelius, avdelningschef Antagningsavdelningen

E-post: marten.sommelius@stu.lu.se

 

För kommentar om Lunds universitets utbildningsplatser m.m

Rektor Torbjörn von Schantz, rektor för Lunds universitet

Tel: 046 – 222 70 01

Torbjorn.von.schantz@rektor.lu.se

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.