Glada stipendiater mötte sina donatorer

I början av veckan hölls årets högtidliga stipendieceremoni för att hedra de internationella studenter som har tilldelats ett stipendium för att studera vid Lunds universitet. Ceremonin gick av stapeln i Universitetshuset aula, som var full av stipendiater och donatorer.
Stipendiaten Xinyu Hu från Kina med rektor Per Eriksson. Foto: Gunnar Menander

I år utdelades sammanlagt 183 stipendier till studenter som påbörjar sina studier höstterminen 2013. Detta inkluderar 108 stipendier som delades ut från Lunds universitets Global Scholarship fond till talangfulla studenter för att täcka deras terminsavgifter. 75 studenter vid Lunds universitet erhöll stipendier från Svenska Institutet som täcker terminsavgifter och levnads kostnader.

I år fanns ett trettiotal nationaliteter representerade bland stipendiemottagarna, bland annat från USA, Kina, Ryssland, Taiwan, Gambia, Syrien, Kosovo och Argentina.

Lunds universitets rektor Per Eriksson gratulerade stipendiaterna och berättade om hur studenternas fredliga samhällsengagemang när han själv var student ledde till stora förändringar i samhället.

Både donatorer och studenter berättade sedan om betydelsen av att ge och få ta emot stipendier. En kvinnlig student från Kina, Xinyu Hu, som kommer studera masterprogrammet European business law berättade med stort engagemang om hur stipendiet hade möjliggjort hennes studier vid Lunds universitet. Andra studenter gav uttryck för att det var en dröm som blev sann att få komma till Lunds universitet och studera tillsammans med de bästa.

Detta är det tredje året som Lunds universitets Global Scholarship har gjorts tillgängligt.
Ceremonin följdes av fotografering och en välkomstdrink för alla nya internationella studenter som har anlänt till Lund inför terminsstarten.

Foto: Gunnar Menander

Tobias Åkerman

Stipendieprogrammets finansiärer

Stipendieprogrammet riktar sig till talangfulla studenter utanför EU/EES och finansieras både från statliga och privata finansiärer, inklusive:

• Crafoordska Stiftelsen

• Ebba & Ulla Borgströms stiftelse

• Einar Hansen Allehems stiftelse

• Familjen Eliassons Stiftelse för utveckling av god byggnadskultur

• Olle Tegstam Foundation

• Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta

• Sparbanksstiftelsen Öresund

• SEB Corporate Finance