Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Heldag om stamceller för unga – i Lund och Europa

Under den europeiska UniStem-dagen den 13 mars kommer 200 gymnasister att besöka stamcellsforskarna vid Lunds universitet. UniStem-dagen är en del i en större satsning inom EU för att öka ungas kunskaper om stamcellsforskning.

UniStem-dagen är en dag för unga i gymnasieåldern då dem får lära sig mer om stamcellsforskning, vad stamceller är och vad de kan användas till. Arrangemanget koordineras från Italien med över 50 universitet som deltar runt om i Europa. För första gången arrangeras UniStem vid Lunds universitet och Malin Parmar, docent i neurobiologi, är en av de forskare som arbetat med att få UniStem-dagen till Lund.
 
- Det finns mycket hype kring stamceller exempelvis inom media, och det är viktigt att sprida korrekt och balanserad kunskap om fältet. Många olika forskare och forskargrupper i Lund jobbar just med stamceller och hur de kan användas och det är mycket viktigt att vi är med och sprider kunskap om vårt arbete. Vi vill att UniStem ska vara ett roligt och inspirerande arrangemang för ungdomar. Vi vill också inspirera ungdomarna till att läsa vidare inom naturvetenskap och medicin genom att visa hur mångfacetterat och roligt det är att jobba med stamceller, säger Malin Parmar
 
Under UniStem-dagen i Lund ges föreläsningar, bl a online tillsamman med UniStem-deltagare i andra länder.  Ungdomarna får också besöka forskningslaboratorier och möjlighet att testa på olika praktiska moment såsom att odla celler, titta närmre på blodstamceller och transplanterade celler i hjärnan. Dessutom ges en inblick i hur stamcellsforskning- och behandling presenteras i media och film. Även etiska frågeställningar står på agendan liksom debatt och diskussion t ex om vem som har rätt till olika behandlingar.
 
Lunds universitet hoppas på att vara med och arrangera UniStem-dagen varje år framöver.
 
- Stamcellsforskningen är viktig, den öppnar upp för otroligt många nya behandlingar för obotliga sjukdomar avslutar Malin Parmar.
 
Läs mer om UniStem-dagen vid Lunds universitet

Katarina Branzén

Kontakt

 För mer information om UniStem-dagen i Lund, kontakta:
 
Malin Parmar, docent i neurobiologi,  telefon: 046 222 06 20, mobil 0709-823901

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.