Internationell hållbarhetskonferens vid Ekonomihögskolan

Den 16-17 november ger Ekonomihögskolan en stor 2-dagars konferens på temat hållbarhet. Konferensen "Sustainable Business, Reporting and Assurance" lockar deltagare från stora delar av världen till Ekonomihögskolan för att delta i ett forum där ledande forskare, praktiker, politiker och beslutsfattare samlas för att diskutera utmaningar och framtida kunskapsbehov relaterade till hållbar verksamhet, rapportering och bestyrkande.

Konferensens initiativtagare är Susanne Arvidsson, docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund. Under konferensen ges korta och kärnfulla presentationer om aktuella forskningsresultat och "best practice" från företag och organisationer som står inför utmaningar som rör hållbarhet i vardagssamhället. För att ytterligare möjliggöra en konstruktiv dialog kommer det att finnas paneler och gott om möjligheter för publiken att delta i diskussionerna. Ambitionen är att bidra till en syntetisering och ökad förståelse för utmaningarna kring de redan nämnda begreppen hållbar verksamhet, rapportering och bestyrkande men även att initiera nya tvärvetenskapliga projekt mellan akademi och näringsliv samt att främja ytterligare kommunikation mellan forskare, utövare, politiker och beslutsfattare. I samband med konferensen har nätverket SUBREA med över 100 medlemmar bildats.

– Fokus för konferensen är dels att lyfta de utmaningar och framtida kunskapsbehov som omger hållbart företagande och dels att föra en konstruktiv diskussion mellan parter med olika perspektiv kring vad de anser krävs för att möta dessa utmaningar (lagstiftning, självreglering, stödresurser etc). På så sätt förbättrar vi möjligheterna att bidra till Agenda 2030 och FNs hållbarhetsmål, säger Susanne Arvidsson.

Konferensen lockar alltså deltagare från när och fjärran. Många av talarna och de som kommer för att lyssna är på olika sätt experter inom hållbarhetsområdet som exempelvis AP fondernas etikråd, SIDA, ICC (International Chamber of Commerce), GRI, TeliaCompany, Volvo, Novo Nordisk, Siemens och Utrikesdepartementet.

– Det är 35 talare med gedigna expertkunskaper inom fem centrala teman relaterat till hållbart företagande (sustainability reporting, sustainability assurance, financial market perspective on sustainability, anti-corruption, ethics taxation). Talarna kommer från akademin, näringslivet och myndigheter och är verksamma på nationell, EU och internationell nivå, berättar Susanne.

Programmet är gediget och bjuder på över 30 intressanta och högaktuella föreläsningar och sex paneldebatter ledda av noga utvalda moderatorer med stor erfarenhet av temat.

– Temat ’ethics taxation’ (etisk skattepolitik) är högintressant inte minst med tanke på avslöjandena kring Paradise papperna. När det gäller temat antikorruption är det ständigt aktuellt. I detta temat talar bland annat företag som har varit inblandade i antikorruptionsskandaler men som har använt erfarenheten för att implementera effektiva compliance program. Temat kring finansmarknadens relation till hållbart företagande är superrelevant på grund av de lagförslag och riktlinjer som kräver att investeringar görs utifrån hållbarhetsparametrar. Detta sätter tryck på företagen som nu är tvungna att kommunicera värderelevansen med sitt hållbarhetsarbete. Förhoppningsvis leder detta till en mer effektiv rapportering kring hållbarhetsarbetet.

2017-11-23
Laddade molekyler uppför sig paradoxalt
2017-11-23
Sämre fysisk förmåga men ökad livskvalitet efter benamputation