Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kommentar till Nobelpriset i medicin

Årets nobelpris i medicin eller fysiologi går till Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young som har hittat de molekylära mekanismerna som styr vår biologiska klocka, den så kallade cirkadiska rytmen.

Hindrik Mulder, professor och diabetesforskare, vilken betydelse har egentligen deras upptäckt?

– Alla celler och organ i kroppen har en inre klocka som anpassar deras funktion till dag och natt. Funktionen på natten skiljer sig från funktionen på dagen. Pristagarna har i sin forskning beskrivit de molekylära mekanismer som utgör ”klockan” i kroppens celler.

Vad händer när klockan inte fungerar?
– Då slutar cellerna fungera som de ska, vilket kan leda till olika sjukdomar. På Lunds universitets Diabetescentrum har vi till exempel under flera år studerat störningar i klockan kopplade till metabola sjukdomar, som diabetes. Vi har upptäckt en genvariant för ett protein som förmedlar funktionen av melatonin, ibland kallat mörkrets hormon. Bärare av denna genvariant har en ökad risk för att drabbas av typ 2-diabetes. Proteinet är inte en del av klockan i sig, men är en av de mekanismer som justerar klockan. Vi har också visat att nivåer av PER-generna, som upptäcktes av Nobelpristagarna, är lägre i insulinproducerande celler vid typ 2-diabetes.

Läs mer om priset på https://www.nobelprize.org/

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.