Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Korta vägen för akademiker med utländsk examen

I Sverige finns idag ett stort antal nyanlända från länder såsom Syrien, Irak och Ukraina med högintressanta akademiska examina i bagaget. För att tillvarata deras kompetens erbjuder nu Lunds universitet i samarbete med Folkuniversitetet programmet Korta vägen, ett projekt som finansieras av Arbetsförmedlingen.
En studerande

Den 8 september välkomnades ett åttiotal invandrade akademiker, varav de flesta Syrier, till ett Korta vägen-introduktionsmöte på Lunds universitet. Narkosläkare, advokater, arkitekter, miljöspecialiserade ingenjörer, specialistläkare inom gynekologi med flera fick inblick i Lunds universitet och processen kring studier i Sverige.

Korta vägen är ett arbetsmarknadsprojekt som vänder sig till nyanlända med akademisk examen eller minst tre års akademiska studier från hemlandet. Syftet är att främja en effektiv etablering på arbetsmarknaden genom kompletterande utbildningsinsatser på akademisk nivå. Deltagarna erbjuds även praktik, svenskaundervisning, samhällsorientering, information om arbetsmarknaden och föreläsningar via Lunds universitet kring relevanta ämnen, såsom den svenska jämställdhetsmodellen.

– Det känns mycket bra att kunna bidra till att knäcka den sista nöten, att få in våra nyanlända på jobb så att de integreras i vårt samhälle, säger Christer Ekdahl, kundansvarig för projektet på avdelningen för uppdragsutbildning vid Lunds universitet.

Förutom en föreläsningsserie och specifika utbildningar, som kan komma att efterfrågas, ger Lunds universitet tillgång till sina bibliotek och en stor databas för publikationer och forskningsmaterial.

Undervisningen pågår på heltid under 26 veckor och fortsätter med en ny grupp sökande innan årsskiftet.

kontaktinformation

Lund University Commissioned Education (LUCE)
info [at] education.lu.se

Telefon: 046-222 07 07

Besöksadress:
Stora Algatan 4, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Fakta - Korta vägen

Korta vägen har två uttalade mål. Genom att delta ska andelen utländska akademiker som får relevant arbete på den svenska arbetsmarknaden öka. Kursdeltagare som trots deltagande i Korta vägen ännu inte är konkurrenskraftiga inom sin bransch ska gå vidare till studier. Ett exempel är läkare eller andra legitimationsyrken där individen kan behöva ytterligare insatser för att få arbeta i Sverige.

Utbildningen riktar sig i första hand till nyanlända där det inte förflutit mer än tre år sedan erhållet uppehållstillstånd.

Man ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att kunna bli anvisad utbildningen och måste ha rätt att ta ett arbete i Sverige. Man får även genomgå språktester för bedömning om huruvida man har en god språkprognos och man ska kunna visa upp dokument som styrker ens tidigare studier.

Lunds universitet är samarbetspartner i projektet till huvudleverantören Folkuniversitetet.

Senaste artiklar

2017-11-23
Laddade molekyler uppför sig paradoxalt
Laddade molekyler uppför sig paradoxalt
2017-11-23
Sämre fysisk förmåga men ökad livskvalitet efter benamputation
Sämre fysisk förmåga men ökad livskvalitet efter benamputation
2017-11-22
Trumps motstånd mot kärnkraftsavtalet kan öka motsättningarna i Iran
Trumps motstånd mot kärnkraftsavtalet kan öka motsättningarna i Iran
2017-11-22
HLF-genen styr vårt långsiktiga immunförsvar
HLF-genen styr vårt långsiktiga immunförsvar
2017-11-22
Forskarens hiss och diss av LED-lampor 
Forskarens hiss och diss av LED-lampor 

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen