Lärare fälls för plagiat

Rektor för Lunds universitet har konstaterat att en lärare som numera är verksam vid Juridiska fakulteten har plagierat stora delar av ett examensarbete. Läraren har använt texten, i princip ordagrant, och publicerat den under eget namn i en skrift.

Det var i november som Nämnden för utredning av vetenskaplig oredlighet fick in anmälan om misstänkt vetenskaplig oredlighet. Ärendet gällde en text som publicerats 2007 av en lärare som numera är anställd vid Juridiska fakulteten. Texten hade stora likheter med ett examensarbete som gjorts av en student ett år tidigare.

Två sakkunniga har bistått nämnden i olika delar av utredningen. Båda har konstaterat att texten som läraren använt är ett plagiat.

Rektor har nu konstaterat att läraren genom sitt agerande gjort sig skyldig till vetenskaplig oredlighet i forskning såsom detta definieras i Lunds universitets föreskrifter. Ärendet lämnas nu över till Juridiska fakulteten för vidare hantering.

Fakta: Nämnden för utredning av vetenskaplig oredlighet inrättades vid Lunds universitet 2010. Den arbetar i två steg när en anmälan kommit in: Först görs en förberedande undersökning och finns det därefter skäl att gå vidare med ärendet, inleds, efter rektorsbeslut, en fullständig utredning.

För mer information kontakta:
Prefekt Per Nilsén, Juridiska institutionen, 046-222 10 42, per.nilsen [at] jur.lu.se
Göran Sandberg, ordförande i Nämnden för utredning av vetenskaplig oredlighet, 070-822 81 46, goran.sandberg [at] construction.lth.se
Handlingar gällande ärendet:
Forskningshandläggare Magnus Gudmundsson, 046-222 16 81, magnus.gudmundsson [at] fs.lu.se

lu [at] lu.se