Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Latinprofessors bok nominerad till Augustpris

Boken "Ur regnskogens skugga" är nominerad till Augustpriset i kategorin årets bästa svenska fackbok. Boken handlar om Carl von Linnés lärjunge, Daniel Rolander, och hans äventyrsfyllda resa in i Surinams regnskog i slutet av 1700-talet. Arne Jönsson, professor i latin, har översatt Rolanders dagbok till svenska. Fotografen Helene Schmitz har följt hans fotspår i regnskogen.
Foto av Helene Schmitz

Juryn presenterade idag sina nomineringar till Augustpriset 2012. Prisutdelningen hålls den 26 november i Stockholms konserthus. Rolanders dagbok har länge varit av stort intresse bland forskare: botanister, tropikmedicinare och zoologer har alla hämtat information ur dagboken.

 Ur regnskogens skugga berättar om en ovanlig resa. År 1754 gav sig Daniel Rolander iväg på en strapatsrik resa till Sydamerika och Surinams urskogar. Han var Carl von Linnés mest litterärt begåvade lärjunge och hade skickats ut för att insamla växter och djur och beskriva landet. Resultatet av den två år långa resan blev Diarium Surinamicum - en 700-sidig dagbok som målande berättar om växt- och djurliv, men också om en extremt krävande vardag fjärran från Linnés Hammarby.
Forskaren James Dobreff, den främste experten på Daniel Rolander, berättar i boken den dramatiska historien om Rolanders resa och placerar hans gärning i sitt historiska sammanhang.

Nu träder för första gången Daniel Rolanders text fram i svensk språkdräkt, i översättning från latinet av Arne Jönsson. Fotografen Helene Schmitz har rest i Rolanders fotspår och hennes magiska bilder från Surinam ger en färgstark förnimmelse av djungeln - vacker och hotfull. I förening med James Dobreffs essä om Rolander har detta blivit en gripande skildring av en mans kamp mot elementen i strävan efter kunskap och upplysning.

Provläs boken: http://www.provlas.se/ur-regnskogens-skugga/

Mer om James Dobreff:
http://www.sol.lu.se/person/JamesDobreff


Mer om Arne Jönsson:
http://www.sol.lu.se/person/ArneJonsson

 

Kontakt:

Arne Jönsson tel: 046–222 93 56

Mejl: arne.jonsson [at] klass.lu.se

 

Senaste artiklar

2017-08-22
Schimpanser och djurparksbesökare imiterar varandra lika mycket
Schimpanser och djurparksbesökare imiterar varandra lika mycket
2017-08-18
E-post från universitetet blockeras – nyantagna studenter kan missa viktig kursinformation
E-post från universitetet blockeras – nyantagna studenter kan missa viktig kursinformation
2017-08-17
Startskott för nytt universitetssamarbete med Chile
Startskott för nytt universitetssamarbete med Chile
2017-08-17
Kemist får ERC Starting Grant
Kemist får ERC Starting Grant
2017-08-16
Rovdjur bevarar befintliga djurarter
Rovdjur bevarar befintliga djurarter

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen