Lundaforskare gör expedition i det förflutna

Med industrialismens expansion i början av 1900-talet uppstod en rädsla att Sveriges allmogekultur skulle helt försvinna. Män inom akademien skickades därför ut för att kartlägga det gamla bondesamhället. En kartläggning etnologen och forskaren Karin Gustavsson vid Lunds universitet har gått igenom och analyserat.
Karin Gustavsson

Genom det gedigna källmaterialet som finns sparat från 1910-30-talen har Karin Gustavsson kunnat konstatera intressanta paradoxer och i avhandlingen ”Expeditioner i det förflutna. Etnologiska fältarbeten och försvinnande allmogekultur under 1900-talets början.” ger hon en fascinerande inblick i den gamla allmogekulturen, men också hur industrialismen och dåtidens verklighetsuppfattning påverkade materialet som skulle visa det autentiska bondesamhället.

Karin Gustavsson har gått igenom material från expeditioner runt om i landet, men med tyngdpunkt på landets sydligare delar och då speciellt nordvästra Skåne.

Kontakt

För mer information, kontakta forskare Karin Gustavsson på telefon: 0702-50 67 76

lu [at] lu.se