Lunds universitet debuterade på Bokmässan

Lunds universitet har debuterat med egen monter på Bokmässan i Göteborg. Tack vare en lång rad inspirerande forskare lyckades LU hävda sig i den mördande konkurrensen om besökarnas uppmärksamhet.
Samuel West
Psykologen och kreativitetsforskaren Samuel West talar på Bok- och biblioteksmässan

Tidigare år har Lunds universitet haft många enskilda forskare som har besökt Bokmässan för att tala om en aktuell bok i något förlags regi. Men i år bjöds på ett samlat grepp: egen monter där spännande och aktuell forskning presenterades under LU-logga. Under den första dagen på denna högljudda bok- och åsiktsmarknad höll Ann Moen, ansvarig för LU på Bokmässan intervjuer med forskarna. Det lockade många lyssnare, som stannade till, trängdes och blev kvar. Vill du se någon av intervjuerna så sänds de också på webben.

-Torsdag är branschdagen, många lärare är här idag och det verkar som om vi har lyckats rikta programmet rätt, dessutom är jag glad att formatet med intervjuer och frågestunder fungerar.

En som fick många frågor var Carina Sjöholm. Hon pratade om en ny resetrend: att resa i spåren efter böcker och filmer. Att följa spår och välja tema för sin semester kan vara ett sätt att bryta inkörda semestervanor. Det leder också till att ekonomisk och kulturell utveckling tvinnas ihop. Det finns nog mer än en turistbyrå som skulle vilja beställa böcker av kända författare som utspelar sig i en viss trakt och frågan är hur det påverkar litteraturen.

— Litterära resor har funnits länge men det har fått ett stort uppsving de senaste fem åren, det gäller dock att inte bara kopiera koncept från föregångslandet England, utan att arbeta med att utarbeta turismen lokalt för att det ska fungera, sa Carina Sjöholm, etnolog.

Psykologen och kreativitetsforskaren Samuel West pratade om hur man kan skapa mer lekfullhet och kreativitet bland sina medarbetare. Han hade inte mycket till övers för trivselklubbar och kickoffer. Han menar att det viktigaste är att medarbetarna upplever arbetet som meningsfullt.

— Meningsfullheten måste genomsyra hela verksamheten, för att man ska känna arbetsglädje. Det handlar inte om att åka iväg och leka två gånger om året på en kursgård. Beröm är vi alldeles för dåliga på att ge, det borde vi göra mycket mer. Enligt hjärnforskningen bör vi spara kritiken tills den verkligen är befogad och berömma mycket mer, det är ett kraftfullt verktyg som vi använder för lite.

Han menade att det var särskilt viktigt med beröm från chefen. Dessutom måste chefen signalera att lekfullhet är önskvärt, så att medarbetarna uppmuntras att försöka att utföra sin arbetsuppgifter på ett lite annorlunda sätt. Forskningen visar att glada medarbetare är mest effektiva och minst sjuka.

Är LU: monter tillräckligt lekfull för dig?

—Nej, den är snygg och programmet är bra, men det saknas ett kul grepp som skiljer den från alla andra montrar. Nästa år får vi fundera ut någon rolig innovation som vi kan använda oss av.

Bokmässan pågår till och med söndag, 30 september. Lunds universitet webbsänder också forskarnas presentationer.

Programmet och webbsändningar

Jenny Loftrup

2017-07-18
Upptäckta proteiner hjälper bakterier att dela sig