Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lunds universitet tillbaka på topp 100-listan i Times Highers rankning

Times Higher Education (THE) presenterar i dag sin senaste rankning där Lunds universitet förbättrar sig 29 placeringar från plats 119 till plats 90.

Rankningen baseras på 13 indikatorer inom fem områden. En tungt vägande faktor är bedömningsenkäter som går ut till lärare och forskare från andra lärosäten som anger de 15 viktigaste lärosätena.

Anledningen till att LU klättrar så mycket som 29 placeringar ser ut att främst bero på citeringar och att andelen externa forskningsmedel är hög.

Totalt finns omkring 17 000 lärosäten i världen.

 

Så här har Lunds universitets placering sett ut under de senaste fem åren:
 

2011: 80

2012: 82

2013: 123

2014: 119

2015: 90
 

Universitetens verksamheter är komplexa och de kommersiella rankinginstituten mäter bara vissa delar av verksamheten. Metodologin kan i många fall ifrågasättas. Rankninginstituten förändrar ofta sina sätt att mäta och redovisar inte hur de har gjort. Detta är den huvudsakliga anledningen till att placeringarna förändras från ett år till ett annat. De faktiska skillnaderna kan vara mycket små vilket ändå kan ge stora skillnader i placeringar.

Trots att många universitet är kritiska till dessa rankningar så påverkar de människors bild av och inställning till universiteten. Rankningplaceringar har t ex betydelse för presumtiva studenter, forskarstuderande och samarbetspartners när de av olika skäl ska välja lärosäte.

 

Läs mer om THE:s ranking här

Läs mer om rankning vid Lunds universitet, där det även finns resultat från övriga rankningar som universitetet följer

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.