Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Många bäckar små gör en stor å

Robin Chase
Robin Chase talar på Innovation in Mind

- På "Couchsurfing" kan du hitta ett ställe att övernatta på helt gratis. På "Airbnb" kan du hyra ut ditt extrarum eller ditt sommarställe, respektive hyra en bostad någonstans när du behöver det. Sådana möjligheter uppstår genom kombinationen av överskottskapacitet och nya Internetplattformar.

Det sa amerikanskan Robin Chase, en av de första talarna vid konferensen Innovation in Mind i Lund. Hon är en innovatör inom transportsektorn, där hon startat företagen Zipcar och Buzzcar. Båda är en sorts bilpooler, men Zipcar äger uthyresbilarna medan Buzzcar förmedlar kontakten mellan privatpersoner som vill hyra respektive hyra ut en bil.

– Fast man ska tänka sig för så att man inte får några obehagliga överraskningar, sa hon och visade en bild av en förskräckt katt.

– Det visade sig att en del av Buzzcars biluthyrare inte gick att få tag på, eller erbjöd rena rishögar, och det var ju väldigt illa... Så jag fick komplettera sajten med mer info om bilarna samt en möjlighet för "kunderna" att betygsätta den transaktion de gjort. Kombinationen av privatpersoners överskottsresurser och innovativa företag som gör det möjligt för att förvandla dessa resurser till en marknad kallar Robin Chase för "Peer-Inc", ungefär "Vanliga Människor AB". På bostadsområdet finns t.ex. Airbnb, som startade för bara fyra år sedan men nu erbjuder bostäder i 26 000 städer i 192 länder. På arbetsmarknadsområdet finns Etsy, där hemmapysslare säljer sitt hantverk, och Fiverr, där människor erbjuder sig att göra olika uppgifter för fem dollar – ge en lektion i spanska, göra andlig healing, sjunga en Valentinehälsning m.m.

– Världen står inför enorma utmaningar framöver. Den här sortens lösningar, där många enskilda människor drar varsitt strå till stacken, kan få en stor roll att spela, hoppades Robin Chase. Hon såg stora möjligheter till "Peer-Inc"-innovationer även inom t.ex. områdena energi och utbildning.

Årets upplaga av konferensen Innovation in Mind går på många sätt ut på att bredda begreppet innovation. Det handlar inte längre om tekniska prylar utan om idéer som ofta är tvärvetenskapliga eller har sitt ursprung i humaniora och beteendevetenskap.

Torsdagens och fredagförmiddagens program innehåller storföreläsningar, medan fredagseftermiddagen ägnas åt workshops och rundabordssamtal. Bland de senares teman är den medicinska och psykologiska effekten av olika sorters ljus, möjligheten att göra innovationer som aldrig patenteras, och hur man kan bygga miljömässigt hållbara städer.

Ingela Björk

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.