Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Miljondonation till studentstipendier

Karl-Erik Sahlberg
Karl-Erik Sahlberg

Industrimannen och kemisten Karl-Erik Sahlberg, tidigare styrelseordförande för Lunds Tekniska Högskola, donerar en miljon kronor till LTH. Pengarna ska förvaltas i en stiftelse och avkastningen delas ut som stipendier till nyutexaminerade kemistudenter.

– Stipendiet är tänkt som en hjälp och en uppmuntran innan första jobbet eller vidare studier, jag vet själv hur det kan vara när man är helt nyutexaminerad, säger Karl-Erik Sahlberg, som skrev under donationsavtalet vid en ceremoni idag i kårhuset på LTH.

Karl-Erik Sahlberg är född 1928 och var under 22 år vd och styrelseordförande i Perstorp AB. Han har även varit styrelseordförande i Vattenfall, Öresundsbrokonsortiet, SEB, och Cardo. Sahlberg var också med och byggde Tetra Paks första fabrik i Tyskland. Han brinner för startups och har bland annat arbetat på Malmöhus Invest med fokus på nystartade teknikföretag. Han är hedersdoktor vid både KTH och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Karl-Erik Sahlberg var den första externa ordföranden på LTH, 1996-1999, i samband med att Thomas Johannesson var rektor. Hemma på väggen sitter ett inramat bevis på att han av Teknologkåren på LTH är utnämnd till hederstruls – något som han är mycket stolt för.

– Vi på LTH är väldigt glada för den här generösa donationen och är tacksamma för att Karl-Erik valt att hjälpa LTH-studenter, säger Viktor Öwall, rektor vid LTH.

Donationen i form av aktier värda en miljon kronor förvaltas av Karl-Erik Sahlbergs stiftelse vid Lunds universitet och stipendiesumman kommer att vara minst 50.000 kronor per år. Stipendiet kommer för första gången att delas ut i samband med LTH:s examensceremoni den 22 maj.

– Då kommer vi se till att ha identifierat en värdig mottagare, säger Sven Lidin, professor i oorganisk kemi vid LTH och en av dem som kommer att arbeta med stipendiaturvalet.

Se bilder från donationsceremonin

https://picasaweb.google.com/105540039830332436863/KarlErikSahlbergDona…

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.