Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Miljoner till universitetet i Swelifes första acceleratorutlysning

Lunds universitet levererar en av vinnarna bland de åtta unga svenska life science-bolag som får dela på 29 miljoner kronor när innovationsprogrammet Swelife har beviljat stöd i sin första acceleratorutlysning. Det ännu inte bolagiserade projektet vid Centrum för livsmedelsforskning får 5 miljoner kr för sitt arbete för tarmvänliga livsmedel som förebygger diabetes och fetma.

Swelifes acceleratorutlysning finansierar särskilt lovande SME:er men också projekt som står i startgroparna att starta bolag. Samtliga sökande har tidigare fått stöd av innovationsprogrammet med runt 1 miljon kronor vardera, men i den här utlysningen höjdes maxsumman till 5 miljoner kronor, vilket de två Lundaprojekten alltså fick, närapå.

– Acceleratorutlysningen ska göra skillnad. I tidig fas finns ganska goda möjligheteter att söka finansiering, men när bolag och projekt som ska fördjupa sitt utvecklingsarbete vet vi att det blir svårare. Det ville vi råda bot på genom att erbjuda ett kraftfullt ekonomiskt stöd, säger Åsa Wallin, projektledare på Swelife.

Bland tjugo sökande har åtta vinnare vaskats fram i en process med bland annat bedömningar av en panel av externa experter. Finansieringsbeslutet fattades av Vinnova.

Swelifes plan är att erbjuda en acceleratorutlysning varje år.

Bolag/projekt från Lund:
Lunds universitet, centrum för livsmedelsforskning , 5 miljoner kr.
Nya livsmedel kan förebygga fetma och diabetes typ 2
Projektnamn: ”Validering av ett nytt antidiabetiskt livsmedelskoncept baserat på modulering av tarmfloran”

Kan produkter med en specifik kostfibermix få välgörande tarmbakterier att trivas – samtidigt som de justerar både blodsockernivåerna och aptiten? Forskarlagets upptäckt öppnar för nya pre- och probiotiska livsmedel. Mot bakgrund av den globala utvecklingen av fetma och diabetes är potentialen enorm. Läs mer här

Även Lundaföretaget Immunovia AB får pengar, 4,9 miljoner kr, för deras projekt ”Tidig diagnos av bukspottkörtelcancer – implementering av biomarkörer i en klinisk miljö”.
 

Läs mer om detta projekt och övriga vinnare på Swelifes sida

 

Senaste artiklar

2017-11-20
Lunds nya hedersdoktorer i naturvetenskap
Lunds nya hedersdoktorer i naturvetenskap
2017-11-17
Varmare klimat förändrar Skånes flora
Varmare klimat förändrar Skånes flora
2017-11-16
Arter i norr mer utsatta för klimatförändringar
Arter i norr mer utsatta för klimatförändringar
2017-11-15
Cancerfonden delar ut 77 miljoner kronor till Lunds universitet
Cancerfonden delar ut 77 miljoner kronor till Lunds universitet
2017-11-15
Största hjärtstoppsstudien i världen
Största hjärtstoppsstudien i världen

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu.se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen