Ny historik lyfter fram Lunds universitets samspel med omvärlden

I dag utkommer jubileumsboken ”Beredd till bådadera. Lunds universitet och omvärlden” som innehåller nio historiska studier om allt från forskningssamverkan och internationella kontakter till spirituella Fråga Lund-panelister och allmänhet som vill donera sina kroppar till vetenskapen.

När Lunds universitet firade 300-årsjubileum 1968 skrevs en heltäckande historik om Lunds universitet i fyra band. Inför det innevarande 350-årsjubileet kom frågan upp om det skulle skrivas ytterligare ett allomfattande band om de femtio år som gått, men man landade till slut i en antologi med fördjupade historiska studier inom valda områden. ”Beredd till bådadera” gör vissa längre tillbakablickar, men har sin tyngdpunkt på de senaste femtio åren. Boken har också ambitionen att fånga något av samspelet mellan universitetet och omvärlden.

Idéhistorikerna Gunnar Broberg och David Dunér är redaktörer och har lett projektet som även innefattar idéhistorikerna Gustav Holmberg, Thomas Kaiserfeld, Elisabeth Mansén, Svante Nordin och Jan Eric Olsén, samt litteraturvetaren Katarina Bernhardsson och historikern Johan Östling.

”Beredd till bådadera” innehåller följande kapitel:

• Historien. Att skriva om ett universitet
  • Världen. Färdvägar i tanken och geografin
  • Bilden. Fysisk, metaforisk och virtuell
  • Politiken. Studenterna mellan attentat och jubelfest
  • Tidningen. Lundagårds egen historia
  • Pengarna. Forskningssamverkan och innovationer
  • Framtiden. Historikerna blickar framåt
  • Kroppen. Döden som livets lärare
  • Publiken. Fråga Lund och folkbildningen

Bokomslag

Boken ges ut av Lunds universitet och kommer också att användas som Lunds universitetshistoriska sällskaps årsbok 2017. Den har producerats med hjälp av generösa bidrag från Birgit och Sven Håkan Ohlssons stiftelse, Thora Ohlssons stiftelse, Kungl. Fysiografiska sällskapet, Birgit och Gad Rausings stiftelse för humanistisk forskning och Ebbe Kocks stiftelse.

Boken kommer att kunna köpas hos LU Shop på Winstrupsgatan 8 i Lund och i den ordinarie bokhandeln (i butik och på nätet).  Den kommer längre fram i vår också att finnas på engelska med titeln ”Prepared for Both. Lund University and the Surrounding World”.

Före jul kom jubileumsboken ”Lunds universitet under 350 år – Historia och historier”, som var en populärvetenskaplig översikt över hela universitetets historia. Till skillnad från den förra boken baseras alltså ”Beredd till bådadera” på ny forskning och är en antologi som koncentrerar sig på valda delar av universitetshistorien.

Titeln ”Beredd till bådadera” syftar på universitetets motto ad utrumque (paratus). Tolkningarna av mottot har varierat genom tiderna.

Om Lunds universitets 350-årsjubileum

Lunds universitet firar sitt 350-årsjubileum under 13 månader – från den 19 december 2016 till den 28 januari 2018. Med ett omfattande jubileumsprogram sätter universitetet strålkastarljus på utbildning, forskning, och roll som samhällsaktör genom tiderna och diskuterar viktiga framtidsfrågor. Läs mer: lu.se/350

2017-07-25
Trollsländor kan förutsäga vart bytet är på väg