Ny metod väcker hopp om bromsmediciner mot Alzheimer

En ny metod visar på sätt att bromsa ett tidigt molekylärt förlopp i Alzheimers sjukdom. På sikt kan metoden leda till att det tas fram bromsmediciner. Den mot cancer verksamma läkemedelssubstansen bexaroten har i vetenskapliga försök visat sig kunna bromsa Alzheimers sjukdom på ett tidigt stadium.
Sara Snogerup Linse

Det är professor Sara Snogerup Linse vid Lunds universitet som utvecklat den nya metoden tillsammans med kollegor vid universiteten i Cambridge och Groningen. Forskarna visar också att den verksamma läkemedelssubstansen mot cancer, bexaroten, kan bromsa uppkomsten av plack och minska mängden nervcellsdödande former.

Att hitta ämnen som slår ut hela det molekylära förloppet utan att veta hur processen går till är oerhört svårt. Trots detta har de flesta liknande forskningsprojekt arbetat på det sättet fram till nu.

- Det nya är att vi först har skaffat kunskap om vilka delsteg som ingår i förloppet och sedan letar efter ämnen som slår ut specifika delsteg, säger Sara Snogerup Linse.

Det är det så kallade amyloid-beta proteinet som klumpar ihop sig på oönskat sätt till små och stora ansamlingar. De stora ansamlingarna kan man se i hjärnan på Alzheimerpatienter, men det är de små som är farligast. Tidigare kände vetenskapen till ett första steg där de små ansamlingarna bildas.

- Vi har upptäckt ett andra kraftigt dominerande steg som genererar majoriteten av de farliga formerna. Vår metod gör det möjligt att hitta ämnen som reducerar båda dessa steg. Om man arbetar blint utan att veta hur processen går till är risken att man istället hittar bromsande ämnen som enbart reducerar tillväxten från små till stora ansamlingar, då ökar mängden av de små och farligaste formerna, säger Sara Snogerup Linse.

- En nytta kan vara att vår metod leder till upptäckt av ämnen som specifikt bromsar de delsteg som ger upphov till farliga former och nervcellsdöd.

De nya rönen presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science Advances.

2017-07-25
Trollsländor kan förutsäga vart bytet är på väg
2017-07-18
Upptäckta proteiner hjälper bakterier att dela sig