Ny modell mäter publikens konsertupplevelser

Bristande ventilation, prasslande godispåsar och hostningar bland publiken försämrar upplevelsen av en klassisk konsert. Men när dirigenten och orkestern visar stor skicklighet kan publiken bli helt uppslukad av musiken. En studie där forskare från Lunds universitet, Campus Helsingborg samarbetat med Helsingborgs Symfoniorkester visar ett nytt sätt att mäta upplevelser.
Su Mi Dahlgaard-Park, professor vid Institutionen för Service Management

Kvalitetsforskaren Su Mi Dahlgaard-Park, professor vid Institutionen för Service Management, har under våren följt Symfoniorkesterns konserter. Studien är genomförd i samarbete med Helsingborgs Konserthus och Helsingborgs stad. Under studiens gång har en enkät som mäter publikens upplevelser delats ut till över 400 besökare vid fyra olika klassiska konserter.
- Det är viktigt att identifiera vad som påverkar upplevelsen. Orkesterns och dirigentens förmåga, publikens kunskaper om musikstycket, lokalerna, sällskapet och stämningen är faktorer som spelar in. Allt smälter samman till en upplevelse, säger Su Mi Dahlgaard-Park.

Flow-upplevelse ger nöjda besökare
Resultatet visar ett mycket starkt samband mellan upplevelse av ”flow” och tillfredsställelse. Mellan 63 och 72 procent av besökarna angav att de blivit uppslukade av musiken, vilket kan beskrivas som en flow-upplevelse.
- Kännetecknet för flow är att du glömmer tid och rum och är helt sammansmält med nuet. Om publiken har upplevt flow är min hypotes att de också är nöjda, säger Su Mi Dahlgaard-Park.

Fler kvinnor än män
Undersökningen visar att publiken till stor del består av trogna besökare med abonnemang. Konserthusets publik uppskattar musik, men utövar inte i högre grad musik själva. Den övervägande delen är kvinnor över 60 år, bara en av tre besökare är män.
- Resultatet ger kunskap om Konserthusets besökare och vilka områden ledningen ska satsa på i framtiden, säger Su Mi Dahlgaard-Park.
Projektet har inneburit utveckling av en modell som kan användas för att mäta besökarnas upplevelser vid kulturella evenemang.
- Modellen kan anpassas för att mäta olika upplevelser, som rockkonserter, fotbollsmatcher och shopping. Upplevelserna är olika men närbesläktade, säger Su Mi Dahlgaard-Park.

2017-07-18
Upptäckta proteiner hjälper bakterier att dela sig
2017-07-17
Nybildat nätverk ska förmedla kunskap om högutbildade från Syrien