Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nya hedersdoktorer vid Teologiska fakulteten i Lund

Hedersdoktorer Teologiska fakulteten.
Hedersdoktorer Teologiska fakulteten.

Den tvär- och mångvetenskapliga religionsvetaren Paula Fredriksen och kyrkohistorikern Hartmut Lehmann, inriktad bland annat på reformationen och reformationsjubiléerna, har utsetts till nya hedersdoktorer vid Teologiska fakulteten i Lund. Promoveringen av de nya hedersdoktorerna sker den 2 juni i Lunds Domkyrka.

Paula Fredriksen utses till Teologiska fakultetens hedersdoktor 2017 för hennes internationellt högklassiga forskning. Fredriksen har varit professor vid Boston University och är sedan 2009 vid Hebreiska universitetet i Jerusalem.

Hennes forskning har ett uttalat tvär- och mångvetenskapligt perspektiv och anknyter därmed till flera framgångsrika ämnen inom Teologiska fakulteten i Lund – Nya testamentets exegetik, patristik, judaistik och allmän religionshistoria.

Intresset för aposteln Paulus och kyrkofadern Augustinus löper som en röd tråd genom Paula Fredriksens forskning. Hon har också skrivit om den historiske Jesus och om den tidiga så kallade Jesus-rörelsen som en riktning inom dåtidens judendom och har dessutom vinnlagt sig om att sprida forskningsresultaten till den breda allmänheten.

Hartmut Lehmann är tysk historiker och honorärprofessor i kyrkohistoria vid Christian-Albrechts-Universität i Kiel. Han har varit direktor för det tyska historiska institutet i Washington D.C., och vid Max-Planck-Institutet för historia i Göttingen. Han är sedan länge kyrkohistoriskt inriktad, med reformationen och reformationsjubileerna, pietismen samt kyrkan och nationalsocialismen som några tyngdpunkter. Hans breda, kulturellt motiverade definition av pietismen, som en företeelse över längre tid, har verkat inspirerande för flera svenska forskare. 

Teologiska fakulteten uppskattar hans kritik av reformationsjubiléernas politiska instrumentalisering av Martin Luther som tysk hjälte (t o m 1917), förelöpare till Hitler (1933) eller som förkroppsligande det goda, tyska arvet (DDR 1983). Istället vill han lyfta fram en djupt troende Luther, som erbjöd ett teologiskt alternativ till sin tids renässanspåvedöme. Han kritiserar den även i det nu aktuella jubileumssammanhanget slarviga användningen av senare mytbildning kring Luther, liksom allt triumfalistiskt jubilerande.

Läs mer om Teologiska fakultetens hedersdoktorer: http://www.ht.lu.se/index.php?id=19586

Kontakt

Kontakt: dekanus för teologiska fakulteten, professor Samuel Byrskog, tel. 0739-22 50 57, samuel.byrskog@ctr.lu.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.