On the Thresholds of Knowledge intar Kungshuset i Lund

Under Lunds universitets 350-årsjubileum öppnas för första gången hela Kungshuset i Lund för allmänheten. 6 september öppnar konstutställningen On the Thresholds of Knowledge, då hela huset fylls av verk av tretton internationella och lokala konstnärer.
Kungshuset

1500-talsbyggnaden är en av Lunds äldsta och fungerade som universitetets hemvist under många år. Genom århundradena har här bland annat funnits ett astronomiskt observatorium och en anatomisk teater. Byggnaden är både en utgångspunkt för och en del av den platsspecifika utställningen. Nu ges besökare möjlighet att på alla våningsplan upptäcka huset och konstverken.

– Utställningen reflekterar över frågor kring vad kunskap är, var den produceras, hur den används och vem kunskap är till för, säger Christian Skovbjerg Jensen som tillsammans med Patrick Amsellem kurerat utställningen.

Bland konstnärerna finns det indiska konstnärskollektivet Raqs Media Collective, som gör helt nya och platsspecifika verk, som sträcker sig över flera rum i huset. Några av projekten kräver besökarnas deltagande. Den franska konstnären Myriam Lefkowitz tar med besökare på en vandring kring Lundagård med slutna ögon eller på en inre resa omsluten av mörker inne i huset. I den malaysiske konstnären Heman Chongs verk överförs kunskap i form av en nyskriven aldrig tidigare läst text i ett möte med en performer.

Böcker och språk står på olika sätt i fokus i flera av konstverken. I Meriç Algüns verk återskapas biblioteket som tidigare inrymdes i Kungshusets bottenplan, men nu med tusentals böcker från Universitetsbiblioteket som aldrig lånats ut. Andra verk aktiverar huset med subtila ingrepp, ljud eller projektioner.

Deltagande konstnärer:

Meriç Algün , Christian Bang Jensen, Heman Chong, Elena Damiani, Nicoline van Harskamp, Hassan Khan, Myriam Lefkowitz, Henning Lundkvist, Alessandro Perini, Raqs Media Collective, Emilija Škarnulytė  , Christian Skjødt och Magnus Thierfelder.

Mer information om deltagande och tider för Myriam Lefkowitz och Heman Chongs performances finns på Skissernas Museums och Inter Art Centers hemsidor. Anmälan krävs: kungshuset2017 [at] gmail.com.

###

Projektet samproduceras av Skissernas Museum och Inter Art Center från Konstnärliga fakulteten. Projektet finansieras av Lunds universitets 350-årsjubileum med bidrag från Lunds kommun. Botaniska trädgården och Universitetsbiblioteket i Lund har varit viktiga samarbetspartners för utställningen.

Utställningen pågår 6-24 september. Läs mer om utställningen.

2017-09-22
Dumpade fågelfjädrar omvandlas till mat
2017-09-22
Rätt ljusmängd vid rätt tidpunkt i nya lägenheter