Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Orangutang kan förutsäga framtida upplevelser

Orangutangen Naong i Furuviksparken som demonsterar sin förmåga att göra affektiva prognoser.
21-åriga orangutangen Naong i Furuviksparken, som visat att han kan förutsäga smakupplevelser. Fotograf: Tomas Persson

En ny studie från Lunds universitet visar att orangutanger kan föreställa sig om nya juiceblandningar blir goda eller inte, baserat på vilka ingredienser som ingår. För att förutsäga en upplevelse av något som ännu inte har skett, använder man så kallade affektiva prognoser – en förmåga som ansetts vara unikt mänsklig.

SE VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=Pfd2xi85m3w

Affektiva prognoser är ständigt närvarande i vårt dagliga liv. Med hjälp av dem kan vi föreställa oss våra kommande upplevelser i tänkta scenarion. Sådana känslor, utlösta av att vi simulerar framtiden inför våra inre sinnen, styr våra beslut i allt från hur mycket vi sötar vår rabarbersaft till hur vi investerar på aktiemarknaden.

– Ofta när man fattar beslut föreställer man sig den framtida känslan, vilket gör många beslut mer effektiva. Och nu har vi kunnat visa att apor sannolikt också gör det, säger Mathias Osvath som är docent i kognitiv zoologi och initiativtagare till studien.

För att ta reda på om andra än människor har förmågan utvecklade de fem kognitionsforskarna, med Gabriela-Alina Sauciuc som studiens huvudförfattare, en ny icke-språklig metod som sedan testades på 21-åriga orangutangen Naong vid Lunds universitets primatforskningsstation i Furuviksparken. Testet undersökte om orangutangen kunde förutsäga nya smakkombinationer som framställdes av olika bekanta juicer.

Eftersom människor är de enda djuren som hittills uppvisat förmågan, genomfördes samma experiment på 10 personer i syfte att jämföra med orangutangens resultat. Först fick alla smaka och lära sig fyra olika grundsmaker från orangutangexperimentet: körsbär, rabarber, citron och äppelcidervinäger.

Därefter blandades dessa framför försöksdeltagaren i olika, aldrig tidigare upplevda kombinationer. Frågan nu var om de kunde räkna ut vilka smaker som var goda och välja dessa framför de mindre goda. Resultaten visade att orangutangen, i likhet med människorna, systematiskt baserade sina val på olika ”smakregler” och inte genom att bara testa sig fram. Ett resultat som tyder på att affektiva prognoser funnits åtminstone  hos den gemensamma förfadern till orangutanger och människor för omkring 16 miljoner år sedan.

Kognitionsforskarna var inte så förvånade av resultaten, eftersom man redan visat att människoapor kan planera för framtiden, men mycket imponerade av hur snabb orangutangen var.

– När vi t ex skiftade färgen på juicerna, som är en kontroll för att visa att orangutangen inte hade en preferens för en viss färg, så lärde den sig det mycket kvickt, berättar Mathias Osvath.

 

Mer information:

Artikeln hittas här OA: http://link.springer.com/article/10.1007/s10071-016-1015-0 

Video som visar försöket: https://www.youtube.com/watch?v=Pfd2xi85m3w    

Kontakt

Mathias Osvath, mathias.osvath@lucs.lu.se, Mobiltel +46705112655

Gabriela-Alina Sauciuc, gabriela-alina.sauciuc@lucs.lu.se, Mobiltel +46706486686

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.