Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Pressinbjudan: Toppforskarna på plats – nu invigs Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund

Mycket pengar, ambitiös och genomtänkt anställningsprocess – nu är fem av 10 unga internationellt rekryterade toppforskare på plats. Tillsammans med forskande kliniska specialister ska de utveckla framtidens medicinska behandlingsmetoder för flera stora sjukdomsområden.
Den 16 oktober är det dags för invigning av Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund.

Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning (WCMM) är en stor nationell satsning för att stärka svensk molekylärmedicinsk forskning. Satsningen inleddes 2015 och nu är det dags för invigning i Lund.

WCMM i Lund är ett av fyra nationella centra. Bakom satsningen i Lund står Knut och Alice Wallenbergs stiftelse tillsammans med Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Region Skåne.

- Satsningen i Lund är unik eftersom vi här kopplar ihop unga internationella grundforskare med forskande kliniska specialister, vilket förstärker våra möjligheter till translationell forskning från molekyl till människa, säger Freddy Ståhlberg som är Director för WCMM i Lund.

Det övergripande syftet med WCMM är att stärka svensk molekylärmedicinsk forskning, experimentellt och kliniskt. Fokus för forskningscentrat i Lund ligger på regenerativ medicin, som handlar om att reparera och återställa förlorad vävnad och funktion i kroppen genom att byta ut, konstruera eller regenerera nya mänskliga ­celler som kan återställa det sjuka och skadade till normal funktion. Redan pågående verksamhet inom centrat innefattar nervsystemet, blod, hjärta/kärl, andningssystemet och diabetes.

Vid invigningen samlas de internationellt nyrekryterade forskarna och de kliniska forskarna tillsammans med inbjudna representanter för centrats finansiärer.

Tid och plats: 16 oktober, kl 13.00- 16.30, Belfragesalen, BMC D15, Klinikgatan 32, Lund

13.00 - Välkommen
13.30 - 10-minuterspresentationer av forskare inom hjärta-kärl och nervsystemet
14.30 – Paus, kaffe
15.00 - 10-minuterspresentationer av forskare inom andningssystemet, blodsystem och diabetes
16.30 – Officiell invigning av Wallenberg centrum för molekylärmedicinsk forskning i Lund

Journalister är välkomna. Det finns möjlighet att träffa såväl forskare som representanter för Lunds universitet, Region Skåne och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse innan programmet startar.
Kontakta: Forskningskoordinator Ulrica Englund Johansson, 0703 – 942205, ulrica [dot] englund_johansson [at] med [dot] lu [dot] se

 

Kontakt

Forskningskoordinator Ulrica Englund Johansson, 0703 – 942205, ulrica.englund_johansson@med.lu.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.