Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Regnbågsflaggan hissad på Universitetshuset

Foto: Petra Francke
Foto: Petra Francke

I dag uppmärksammas IDAHOT-dagen på Lunds universitet, vilket symboliseras av att regnbågsflaggan hissades på Universitetshuset. Detta inleder en temadag med fokus på hetero- och tvåkönsnormer.

Det är andra året som ”International Day Against Homophobia and Transphobia” uppmärksammas genom en temadag, som denna gång har titeln ”När kom du ut som hetero? Och andra viktiga frågor”. Det exakta datumet för IDAHOT-dagen är egentligen 17 maj, eftersom det var denna dag som WHO tog bort homosexualitet från listan över psykiska sjukdomar. Detta skedde först 1990 och sedan 2004 firas IDAHOT-dagen runt om i världen.

Regnbågsflaggan hissades på fredagsmorgonen på Universitetshuset av vicerektor Nils Danielsen och av representanter för de anställdas och studenternas hbtq-nätverk. Det blir en symbol för den samverkan som finns mellan nätverket och universitetsledningen.

Initiativtagarna är studenter och anställda som ser ett behov av en ökad kunskap om hbtq-personers villkor i ett heteronormativt samhälle. Universitetet bidrar ekonomiskt med 90 000 kr för att temadagen ska kunna genomföras.

– Det är särskilt viktigt att uppmärksamma denna fråga i tider när vi ser att homofoba krafter mobiliserar och med tanke på till exempel Rysslands antigaylagar, säger Nils Danielsen som är vice rektor för Lunds universitet med särskilt ansvar för frågor som rör ledarskap, lärarskap och medarbetarskap.

Läs mer om hbtq-dagen i LUM

Läs pressmeddelande om dagen

 

Foto: Claes Lawett
Foto: Claes Lawett

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.