Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 15 december

Universitetsstyrelsen, ny ordförande föreslagen, rektorsavtackning, samarbete med Lunds kommun och LU kontakt är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Universitetsstyrelsen. Vid Universitetsstyrelsens möte i fredags presenterade Per de förslag till besparingar som har gjorts för att minska den underbalansering som redovisades för styrelsen vid förra mötet. Styrelsen beslutade då att godkänna en underbalansering på upp till 40 miljoner kronor under 2014 och för nästa verksamhetsår, 2015, med 30 miljoner kronor. Samtidigt ville de att rektor skulle göra en genomgång för att hitta eventuella möjligheter till besparingar under 2014. Detta har nu gjorts, och underbalanseringen kan minskas med 6,5 miljoner kronor. Detta genom att Musikhögskolans utredning finansieras av en annan part, att big data-projektet LUNARC delvis finansieras av SFO-medel (Strategiska forskningsmedel), att kostnaderna för LU Press i huvudsak flyttas till 2015 samt genom en rad nedbantningar av flera projekt.
Styrelsen beslutade också att gå på Universitetskollegiets förslag och utse Eva till prorektor även fortsättningsvis.

Rektorsinformationen till universitetsstyrelsen var extra innehållsrik då den förutom aktuell information innehöll ett ”Perspektiv på Lunds universitet 2009 -2014” som presenterades av Per och alltså omfattade hans rektorsperiod.

Läs mer här:

Ny ordförande föreslagen. Ambassadör Jonas Hafström föreslås bli ny styrelseordförande för Lunds universitet från 1 mars nästa år. Förslaget lämnades till regeringen i dag av nomineringskommittén som leds av landshövding Margareta Pålsson och där även Göran Bexell, f.d. rektor för Lunds universitet samt Nicolai Slotte, Lunds universitets studentkårer, ingår. Jonas Hafström är född och uppvuxen i Lund. Jonas Hafström utbildade sig till jurist innan han gick vidare till tjänstgöring inom UD och har haft en lång diplomatisk karriär, som avbrutits av politiska uppdrag, bland annat som pressekreterare och utrikespolitisk rådgivare åt Carl Bildt. Jonas Hafström var ambassadör i Bangkok 2004-2007 och återvände förra året till Sverige efter att ha varit ambassadör i Washington i sex år.

Det är regeringen som slutligen fattar beslut i frågan.

Läs mer här

LU kontakt. Samverkansuppdraget blir allt mer strategiskt viktigt för svenska lärosäten. Ett ökat tryck på samverkansfrågan gör att vi måste se till att värdesätta de kontakter som omvärlden önskar knyta med oss. PG Nilsson, f.d. kanslichef på LTH, fick i uppdrag att göra en utredning som presenterades i början av 2014 för att inventera befintliga samverkansverksamheter på LU och ge förslag på förbättringar. Ett problem som identifierades var svårigheterna för externa kontakter att hitta rätt i vår organisation. Därför lades ett förslag fram i utredningen på att skapa ett kontaktsystem – LU kontakt – för att underlätta för de aktörer som vill nå in i organisationen. Målsättningen är också att förenkla för de forskare och administratörer som i dag arbetar aktivt med samverkansuppdraget. Första steget som nu är lanserat är en tydlig ingång via webb och telefon som sedan slussar vidare att via ett nätverk av medarbetare ifrån fakulteter och gemensam förvaltning ser till att de aktuella externa kontaktinitiativen tas väl om hand.

Läs mer här

Samarbete med Lunds stad. I morgon kommer Per och kommunstyrelsens ordförande i Lund, Anders Almgren (S), att underteckna ett avtal för att formalisera det viktiga samarbetet mellan universitetet och kommunen. Vi har pekat ut ett 20-tal olika projekt och områden där vi samarbetar. Det känns mycket bra att nu få synliggöra och ytterligare fördjupa vårt goda samarbete på ett tydligt och även hållbart formaliserat sätt.

Läs mer

Avtackningen i fredags av Per samt pro- och vicerektorer var en överväldigande och en mycket positiv upplevelse. En ytterst levande porträttmålning av rektor levererades av vår konstnär Per Helin. Varmt och stort TACK för detta. Kön av uppvaktande personer var lång och många externa och interna grupper var representerade. Många fina och stora gåvor överräcktes, främst för att mildra hemlösheten. Det var mycket glädjande och uppmuntrande. Sedan följde en högtid i universitetsaulan som nog går till historien med utmärkta tal och vacker musik. Tack till Er alla som gjorde denna dag oförglömlig för oss i den avgående universitetsledningen. Sist ett särskilt varmt och stort TACK till Carin Brenner som på ett lysande sätt höll i hela arrangemanget. 
Senare på kvällen hölls även två-år-för-festen inför vårt 350-årsjubileum.

Julkonsert. Missa inte dagens julkonsert för anställda kl. 17.00. Platsen är Universitetsaulan och i år framträder tenoren Christer Nerfont tillsammans med Akademiska kapellet och Lunds akademiska kör.

Läs mer

Terminsavslutning i Domkyrkan arrangerade studentprästerna förra veckan. Nationskörerna sjöng och rektor och Teknologkörens ordförande talade.

 

Till sist vill vi önska alla en riktig god jul och ett gott nytt år!

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

 

PS Per återkommer med en särskild nyårshälsning som läggs ut alldeles i slutet på året. DS

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.