Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 15 januari

Resa till Nya Zeeland, Singapore och Indonesien, välkomnandet av internationella studenter, resa till Rom, GUL-möte, rektorskonferens, FIRS och en kunglig professur är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Vi hoppas att julledigheten varit skön och avkopplande så att alla kan ta sig an det nya årets utmaningar med utvilade krafter.
 

Nya Zeeland, Indonesien och Singapore. Per befinner sig just nu på en resa. Första anhalt var Nya Zeeland där bland annat Te Papa-museet i Wellington och University of Auckland besöktes. Därefter följer Indonesien med besök i Jakarta samt Singapore för en rad olika besök.
 

Välkomnande av internationella studenter. I förra veckan deltog Eva i det traditionsenliga välkomnandet av terminens nya internationella studenter. Universitetsaulan fylldes av studenter från hela världen. Att vi är ett brett universitet med internationella studenter blev uppenbart när jag bad studenterna att ställa sig upp fakultetsvis. Alla fakulteter var representerade, med ett undantag när, Konstnärliga fakultetens isländske student som ska studera trombon i Malmö uppfattade inte att Faculty of fine arts var hans tillhörighet. Av en slump blev det så att jag kom att prata med honom vid minglet i atriet. Så vi kan konstatera – alla fakulteter var med! Det kändes bra att få höra att mottagandet varit till belåtenhet och att studenterna har tak över huvudet och i många fall redan fått tag på en cykel. Stort tack till de internationella mentorerna och till Externa relationer!

Se bilder i Lundarektorernas blogg
 

Rektorskonferens blir det i Steningevik under två dagar nästa vecka. Per deltar tillsammans med kollegor från landets lärosäten. På agendan står bland annat ett samtal med utbildningsminister Jan Björklund samt en diskussion om den högre utbildningens omfattning framöver. Det är en årlig konferens som arrangeras av Universitetskanslersämbetet och Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF).
 

FIRS, Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, inleder året med ett internat där Per medverkar. En rad korta rapporter från pågående verksamheter där FIRS agerat kommer att presenteras, bland annat MAPCI, Medicon Village samt innovationsområdena Smarta material och Personlig hälsa. Även ett förslag till analys av det regionala innovationssystemet i Skåne kommer att presenteras och information ges om förberedelserna inför Horizon 2020 och om arbetet med VINNOVA:s olika strategiska innovationsområden.
 

Besök från Greifswald. Den 29 januari kommer Greifswalds nya rektor Hannelore Weber på besök till Lund och Per och Eva träffar henne. Greifswald är ett av Lunds universitets äldsta partneruniversitet.
 

Kunglig professur. Kung Carl XVI Gustaf har inrättat en professur i miljövetenskap som går till en person varje år. Varje lärosäte får nominera en person. I år har professuren gått till Lund och Harriet Bulkeley, som annars är verksam vid Durham University. Den 31 januari kommer hon att hålla en föreläsning på temat "Climate Changed Cities?". Per och Eva är med och välkomnar Harriet Bulkeley till Lund. Kungen själv kommer också att närvara under dagen, och bland annat också träffa universitetsledningen och andra inbjudna gäster vid en lunch samt göra studiebesök vid ESS och Max IV.

Redan en vecka innan, den 23 januari, håller Harriet Bulkeley en öppen föreläsning. 
Läs mer och anmäl dig till den här


GUL-möte.  Göteborgs och Uppsalas prorektorer med flera besökte Lund i förra veckan.  VI diskuterade MOOC:s-frågan och var de olika lärosätena står i detta arbete. Uppsalas universitet genomför en liknande utredning som Lunds universitet har låtit göra. Göteborgs universitet kommer att sätta igång sin utredning nu. Vi enades om att hålla varandra informerade och eventuellt arbeta med erfarenhetsutbyte, i synnerhet i det bredare perspektivet e-lärande.

Vidare diskuterade vi SUHF:s utspel gällande kvalitetsutvärderingar. Bengt-Ove Boström, vicerektor i Göteborg och Åsa Kettis, utvärderingschef i Uppsala gav oss en genomgång av den rapport som SUHF spridit till lärosätena. I gruppen ställde vi oss frågan om vi vill och kan skapa ett eget kvalitetsutvärderingssystem. GUL-deltagarna enades om att vi måste följa upp vad som sker med rapporten, som godkänts av SUHF:s förbundsförsamling i höstas. En referensgrupp bestående av deltagare från Utbildningsdepartementet, UKÄ och SUHF har nu bollen. Kopplingen till forskningsutvärderingar som lärosätena själva gör diskuterades också.

Vi hann också med att diskutera Svenska Master II-arbetet, Lunds forskarutbildning Trackit, samt disciplinärenden. Det var uppriktiga och stimulerande diskussioner som fördes under de båda GUL-dagarna. Nästa möte äger rum i Uppsala i höst. 

Läs SUHF:s utredning om kvalitetsutvärdering här


Italienresa. Eva är i Rom denna vecka för genomgång med Università Roma Tre och Svenska institutet i Rom om samarbeten inom USI-nätverket (Universitet och Svenska institut i samarbete för internationalisering) och med Lunds universitet separat.

 

Vänliga hälsningar, Per Eriksson och Eva Wiberg

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.