Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 2 oktober

Fler kvinnliga professorer, Japanbesök, rankning och Indonesienresa är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Fler kvinnliga professorer. Universitetsstyrelsen har gett rektor i uppdrag att ta fram en tydlig åtgärdsplan för att öka andelen kvinnliga professorer och därmed också skynda på arbetet med att skapa ett mer jämställt universitet.
2013 var andelen kvinnliga professorer 24 procent och andelen nyanställda kvinnliga professorer under samma år var 36 procent. Under vårterminen 2014 har bara 17 procent av professorerna varit kvinnor, oh de professorer som har kallats är i princip enbart män. Det gör att utvecklingen går i fel riktning. Vi kan konstatera att vi inte har lyckats nå tillräckligt bra resultat när det gäller detta, och därför behöver arbetet intensifieras. Det är viktigt att analysera situationen på fakultetsnivå, det skiljer mycket mellan olika fakulteter. Dessutom är det viktigt att se till att andelen kvinnor bland de tillsvidareanställda professorerna ökar, liksom bland adjungerade professorer. Den officiella bilden kan bli felaktig om man främst anställer kvinnliga gästprofessorer, eftersom det är tillfälliga anställningar.
Det finns idag även ett problem med att meriter kopplade till pedagogiskt arbete och akademiskt ledarskap inte värderas lika högt som forskningsmeriter. Det finns indikationer på att kvinnor i högre grad arbetar med undervisning och män med forskning.
Nu hoppas vi få se fler jämställdhetsanalyser, mer pengar till aktiva rekryteringsåtgärder och mer resurser till att stödja kvinnliga lektorers kompetensutveckling.  Vi vill också använda kallelseförfarandet som ett strategiskt jämställdhetsinstrument. Då andelen hittills kallade professorer i stort sett varit män ska majoriteten av de nästa tio kallade professorerna vara kvinnor.

Läs vicerektor Nils Danielsens PM:
07_jamstalldhetsarbetet.pdf

Läs mer i senaste LUM

Japanbesök. I slutet på veckan åker Per till Japan där flera olika aktiviteter väntar. Det är STS Forums årliga konferens (Science and Technology in Society) och det ordnas ett alumnevent på svenska ambassaden. Dessutom kommer en LU-delegation att besöka University of Tokyo för att skriva under ett utbytesavtal.

25 år som myndighetsschef firade Per i går, den 1 oktober. Det var den 1 oktober 1989 som Per utsågs till rektor för Karlskrona/Ronneby högskola (nuvarande Blekinge Tekniska Högskola). 1 januari 2001 fortsatte han som generaldirektör för VINNOVA innan han blev rektor här i Lund den 1 januari 2009.

FIRS, Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, har inrättat en styrgrupp efter beskeden att Ericsson och Sony skär ner i Lund.

Indonesienresa. Per har varit på resa i Indonesien tillsammans med STINT (Stiftelsen för högre utbildning och forskning). Det var en mycket intressant resa, Indonesien är världens tredje största demokrati och landet inser att man måste hårdsatsa på högre utbildning för att klara sig i framtiden. Här finns möjlighet till att utveckla samarbeten mellan LU och lärosäten i Indonesien.

Rankning. Den tredje stora rankningen som LU följer, Times Higher (THE), presenterades i går och vi stiger fyra placeringar till 119. Det är dock fortfarande en bit kvar efter fjolårets stora tapp. Rankningen baseras på 13 indikatorer inom fem områden. En tungt vägande faktor är bedömningsenkäter som går ut till lärare och forskare från andra lärosäten som anger de 15 viktigaste lärosätena. Det är oklart hur stort enkätunderlag som resultatet baseras på, eftersom THE inte redovisar några detaljer om hur de genomför sin rankning. 

Läs mer här

 

Vänliga hälsningar, Per Eriksson och Eva Wiberg

 

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.