Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 3 februari

Donationskampanjen, ministerbesök, årsbokslutet, besök från Greifswald, rektorskonferens, Studieverkstaden, Open Arena 5, LERU, uppsatsvinnare och kungabesök är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Donationskampanjen. Förra fredagen drog donationskampanjen igång och det blev en lyckad invigning. Många kom under minglet och även kvällens middag var givande. Detta är bara början, nu börjar det viktiga arbetet att uppnå vårt mål att samla in tre miljarder kronor de kommande åren. Stort tack till alla inblandade!

Läs mer om invigningen här

Nya Zeeland, Indonesien och Singapore besökte Per under en mycket givande resa i januari. I Nya Zeeland besöktes University of Auckland och Maorimuseet i Wellington, dit vi återlämnat kvarlevor från våra samlingar för ett par år sedan. I Indonesien träffade vi en rad universitet och även en minister. De har ett väl utbyggt stipendiesystem för att finansiera sina studenter som vill studera utomlands som gäller alla universitet rankade upp till topp 200 enligt QS. Vi rankas där som nr 67.  Man visade också stort intresse för det svenska innovationssystemet och ser gärna att Sverige hjälper dem på detta område. I Singapore, där vi har ett omfattande studentutbyte, besöktes National University of Singapore, NUS, och Nanyang Technological University, NTU, vars rektor är LU-alumnen Bertil Andersson. Bägge universiteten har mycket hög kvalitet och de har helt fantastiskt fina campus. Vi hann också med en lyckad alumniträff på den svenska ambassaden innan vi återvände hemåt.

I morgon kommer Tobias Billström till Lunds universitet. Vi kommer att träffa honom bland annat för att prata om vikten att våra internationella studenter får stanna kvar och arbeta i Sverige efter avslutade studier. Snart väntas en proposition angående ”Cirkulär migration” och det ska bli mycket intressant att höra vad Billström har att säga om denna fråga som är oerhört viktig. Att våra studenter kan stanna i Sverige efter avslutade studier för att söka jobb och etablera sig på arbetsmarknaden är nationalekonomiskt viktigt – det är resursslöseri att inte ta hand om högutbildad arbetskraft, det är viktigt för att vi ska kunna rekrytera de bästa studenterna och det är dessutom en anständighetsfråga. I dag får studenter och forskare bara stanna några få dagar efter avslutade studier, vilket är sämst i Europa.

Per har tidigare tagit upp frågan i en debattartikel tillsammans med EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP). Cecilia Wikström arbetar som EU-parlamentets rapportör med att ta fram ett nytt direktiv. Utgångspunkten i den rapporten är att studenter och forskare från länder utanför EU ska ha minst ett år på sig att stanna kvar och söka jobb efter avslutad utbildning.

Läs debattartikeln här

Årsbokslutet visar att verksamhetsvolymen ökade 2013 med 400 miljoner och med 300 anställda. Räknat över de senaste fem åren är ökningen två miljarder och 1700 anställda. Totalt ger det en verksamhetsvolym på nära 7,5 miljarder kronor och vi är nu 7 500 anställda. Vi gläds åt den anmärkningsvärt stora ökningen de senaste åren och kan konstatera att tillväxten främst skett inom forskningen.

Bokslutet visar på ett negativ resultat på 77 miljoner. Det är utbildningssidan som står för ett minusresultat på 90 miljoner kronor medan forskningen ger ett litet överskott på 13 miljoner. Underskottet på utbildningssidan beror bland annat på att universitetet utbildar fler studenter än vad vi får betalt för. Vi har länge flaggat för regeringen att vi behöver 2000 fler platser eftersom söktrycket till Lunds universitet är rekordstort.

Läs mer här

Besök från Greifswald. I förra veckan undertecknade vi ett Memorandum of Understandning med Greifswalds universitet i samband med att Greifswalds nya rektor Hannelore Weber besökte Lund. Greifswald är ett av Lunds universitets äldsta partneruniversitet och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete.

Rektorskonferens i Steningevik. Per deltog här och även om det inte var så mycket nytt som kom fram, så är det alltid är intressant att lyssna till minister Björklund och hans statssekreterare Peter Honeth. De arbetar intensivt med att lösa problemet som uppstått för utomeuropéer i EU-program samt för liknande situationer där de svenska och internationella regelverken inte fungerar tillsammans. Man hoppas vara klar till sommaren. Naturligtvis framfördes tydligt behovet av fler platser för den högre utbildningen.

Studieverkstaden vid Lunds universitet firade sitt tioårsjubileum i fredags med ett seminarium om skrivande och tänkande där bland andra Eva och vicerektor Sven Strömqvist medverkar.  Sven höll ett anförande om ”språk, tänkande och utbildning”. På plats var också Paul Hanstedt, professor i engelska vid Roanoke College i Virginia. Han arbetar bland annat med att hjälpa universitet som vill skapa nya modeller för att utveckla studenters kommunikativa kompetens och kritiska tänkande. Studieverkstaden är en viktig enhet som hjälper studenter med skrivprocesser, stöd och råd om hur man talar inför andra, språklig hjälp för utländska studenter med mera.

Läs mer om Studieverkstaden
 

MAPCI. Det nya molninstitut MAPCI (Mobile and Pervasive Computing Institute at Lund University) börjar allt mer ta form. Nästa vecka presenterar Per och övriga nyckelpersoner bakom institutet dess nya ledning och planerna för verksamheten vid en pressträff. MAPCI ska bedriva spjutspetsforskning tillsammans med företag och offentliga organisationer i regionen. Bakom initiativet står Lunds universitet, Sony Mobile och Region Skåne som tillsammans finansierar institutet med 100 miljoner kronor över tio år. MAPCI kommer att bedriva forskning och innovation inom distribuerad molnteknologi, Internet of Things och relaterade teknologier. Nämnas kan också att i veckan som gick höll Sigma Connectivity en mycket välbesökt kick-off.

Uppsatsvinnare. För tredje året i rad är det en uppsats från Lunds universitet som vinner förstapriset i Esbris och Vinnovas uppsatstävling Nytt & Nyttigt. Kajsa Brange och Elin Lindqvist vann med sin utmärkta uppsats om hur idégenerering triggar innovation. Stort grattis!

Läs mer här:

Open Arena 5. I tisdags hölls den avslutande debatten för Open Arena 5 – ett projekt som arbetat med att förstärka och utveckla relationen mellan de olika innovationsaktörerna i regionen och som är ett samarbete mellan Lunds universitet, Malmö högskola, Blekinge Tekniska högskola, Högskolan Kristianstad samt SLU Alnarp. I ett pilotprojekt har man tittat på behov och utmaningar och nu vill man gå vidare och arbeta mer systemiskt med samarbete för att förstärka det regionala innovationssystemet. Hur detta nästa steg ska se ut diskuterades under slutkonferensen, där bland andra Per medverkade.

Det utbyggda motorlabbet vid LTH invigdes i onsdags med tal av Per och LTH:s rektor Anders Axelsson. Lunds universitet och LTH har investerat 54 miljoner i projektet, som byggts av Akademiska hus. Här ska våra forskare få fram ännu mer energieffektiva motorer och glädjande är också att man i år fått fortsättningsanslag på 100 miljoner kronor för kompetenscentrumet KCFP (Kompetenscentrum Förbränningsprocesser) med finansiering från Energimyndigheten, industrin och Lunds universitet.

Läs mer här

LERU (League of Europeean Reserach Universities). På tisdag åker Eva till Leiden för att vara med på LERU:s vice-rectors’ learning and teaching-möte. Bland annat kommer man att diskutera innehållet i ett så kallat advice-paper med titeln ”Online learning at research-intensive universities” som sammanställts av styrgruppen för Vice-rectors’ learning and teaching group, d.v.s. prorektorerna i Oxford och Leiden och Lund. Artikeln har som syfte att ge LERU-universitet och andra forskningsintensiva universitet möjligheten att reflektera över strategier och engagemang gentemot det breda spektrum som går från nätbaserade reguljära kurser till MOOC:s, Massive Open Online Courses.

Dagen innan LERU-mötet kommer en liten delegation med Eva i spetsen att återgälda det besök som ledningen för Leidens universitet gjorde i Lund förra året. Bo-Anders Jönsson, prodekan för Naturvetenskapliga fakulteten, Sinikka Neuhaus, utbildningschef för lärarutbildningen, Marita Ljungqvist, CED och projektledare för MOOC:s-projektet, samt Richard Stenelo från Externa relationer ska diskutera utbildningsfrågor och möjliga samarbeten med prorektor Simone Buitendijk med flera.

Vår kung, Carl XVI Gustaf, besökte oss i fredags med anledning av att vi erhållit en gästprofessur till Samhällsvetenskaplig fakulteten inom miljöområdet med stöd från kungen. Gästprofessor Harriet Bulkeley höll en intressant föreläsning i en fullsatt, nyrenoverad aula på Eden och en engagerad diskussion följde efter föredraget. Professor Henrik Smitt höll också ett kort introducerande anförande om vår verksamhet inom miljöområdet och nämnde att LU är högst rankat inom området bland de svenska universiteten och nr 32 i världen enligt QS. På eftermiddagen besökte kungen även MAX IV och fick en utmärkt visning där av bygget, utrustningen och de vetenskapliga möjligheterna.

Läs mer här

För rekrytering av internationella toppforskare erbjuder VR stora resurser, ca 100 miljoner kronor. Här behöver vi lyckas bättre framöver och vi ber er därför komma med förslag om lämpliga kandidater till era fakultetsledningar.

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.