Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 3 november

Budgetpropositionen, internationella stipendier, Medelhavsinstitutens framtid, professorsinstallation, MOOC:s, Vetenskapsrådets stora utlysning och Gerdahallen är några av punkterna i detta rektorsbrev.

Budgetpropositionen presenterades i förra veckan. Statssekreterare Anders Lönn var här och presenterade satsningarna som rör högskolesektorn. Bland glädjeämnena i regeringens budgetproposition finns 5000 fler högskoleplatser för 2015 och fullt utbyggt 14 300 platser år 2018. Öronmärkta platser kommer att gå till lärarutbildningen och till vårdutbildningarna. Tyvärr kommer de 10 000 platser (fullt utbyggt) som förra regeringen beslutat om att dras in och nu ersätts de med de 14 300 platserna. Hur många av dessa som tillfaller Lund vet vi ännu inte, men vi vågar inte hoppas på att det blir 2 000 platser som vi skulle behöva.  Därutöver kommer kvalitetsmedel i form av höjda prislappar för humaniora och samhällsvetenskap samt för lärarutbildningen. Samtidigt som dessa satsningar görs drar regeringen ner alla anslag som pris- och löneomräknas, vilket betyder en minskning 2015 med 3,5 miljoner kronor och närmare 10 miljoner för 2016. Regeringen signalerar dessutom att man vill planera för en tioårig forskningsbudget.  Detta är positivt men det finns också en rad negativa besked i budgetpropositionen: Stipendier för studenter från biståndsländer minskar drastiskt, Medelhavsinstituten hotas av nedläggning, svenskundervisning på universitet utomlands och svenska skolor i utlandet riskerar att försvinna och Terminologicentrum, TNC, mister mer eller mindre hela sin finansiering. Läs mer om detta nedan.

Läs mer här

SI-stipendier. Den av regeringen tidigare utlovade höjningen av Svenska institutets anslag till stipendier för studenter från biståndsländer (de s.k. DAC-länderna) dras in. Detta innebär att antalet stipendier till Sverige nästa år minskar från dagens 700 stipendier till bara 100. För Lunds universitets del innebär detta ca 130 färre stipendiater nästa höst. Detta är beklagligt då Lunds universitet med flera andra svenska universitet har de senaste åren byggt upp ett gott internationellt rykte som studiedestination, vilket nu riskeras att raseras på grund av denna indragning av medel. I de internationella frågorna måste Sverige arbeta långsiktigt utan tillfälliga svängningar. Detta beslut skickar fel signal, Sverige borde öka antalet stipendier – inte minska dem drastiskt. Om Lunds universitet ska kunna ha ett attraktivt utbud av internationella program behöver vi dessa duktiga stipendiestudenter då de är en mycket viktig komponent för att skapa våra globala och stimulerande klassrum.

Medelhavsinstituten hotas av nedläggning, vilket vi har kunnat läsa om i tidningarna sedan regeringen lagt fram sin budgetproposition. Detta eftersom det statliga stödet ska dras in från och med 2017. Lyckligtvis verkar det som om regeringen är beredd att se över detta förödande förslag. Rektorerna för universiteten i Umeå, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Linköping, Lund och vid Linnéuniversitetet har undertecknat en skrivelse ställd till regeringen om vikten av att säkerställa institutens fortlevnad, inte minst med tanke på att instituten bedriver bred humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning, även inom historia, konstvetenskap, kulturarv och språk. Kulturverksamheten är likaså omfattande, och flera av de svenska museernas utställningar produceras genom institutens försorg. Därutöver ges konferenser och tvärvetenskapliga kurser. 

Läs mer på SVT:s sida

Undervisning i svenska och TNC. Regeringen vill även lägga ner den satsning på undervisning i svenska vid utländska lärosäten som är en tradition sedan lång tid tillbaka. Cirka 41 000 studenter i världen får möjlighet att lära sig vårt språk, och därmed sprida kunskapen om Sverige. Även Terminologicentrum, TNC, mister mer eller mindre hela sin finansiering, denna verksamhet vars uppdrag är att verka för en effektiv fackspråklig kommunikation i alla delar av svenskt näringsliv och samhälle. TNC vägleder och informerar direkt och indirekt yrkesutövare i samhälleliga nyckelpositioner såsom translatorer, översättare, forskare, produktutvecklare, myndighetsföreträdare och planerare.

Vi måste fortsatt kunna hålla kontakt med andra än svenska aktörer och sprida det svenska språket och den svenska kulturen. Vi måste också kunna ha en kvalitativt god och uppdaterad fackspråklig terminologi så att vårt land fortsatt kan vara trovärdigt i kommunikationen med olika aktörer inom och utanför Sverige! 

USI och Svenska institutet i Rom. Eva är medarrangör för en internationell konferens i Rom på tisdag och onsdag, en konferens med temat ”Migration and the Mediterranean past and present” och är ett arrangemang av just Svenska institutet i Rom tillsammans med LU och Roma Tre University. Detta sker i samarbete med USI (Universitet i samverkan för internationalisering). Denna konferens belyser bland annat migrationsproblematiken i medelhavet ur ett juridiskt perspektiv, samt syriska flyktingar och EU:s roll.

Läs mer om konferensen här

Professorsinstallation är det fredagen 7 november. Det är den andra för terminen och den här gången är det 16 professorer som installeras under alltid lika högtidliga och former. Det är en ära att få vara med om detta.

Läs mer om professorerna

U21 och MOOC:s. Ett 40-tal vicerektorer och chefer inom Teaching & Learning diskuterade de utmaningar den världsomfattande snabba framväxten av e-lärande, MOOC:s och ”personalized learning” innebär för utveckling av ledarskap och lärarskap inom forskningsintensiva universitet i samband med U21 Educational Innovation Cluster i Sydney.

Eva är liksom övriga utbildningsnämnden mycket engagerad i MOOC:s (Massive Open Online Courses). Den här gången var det Bo-Anders Jönsson, prodekan på naturvetenskapliga fakulteten och vice ordförande i utbildningsnämnden, och Åsa Lindberg-Sand, CED, som medverkade på konferensen.
Som bonus berättar de att de lyssnade till Brett Deans konsert ”Dramatic Trumpet” i Sydney Opera House. Verket framfördes av Sydney Symphony Orchestra med Håkan Hardenberger, professor i trumpet på Lunds universitet, som solist, vilket var en fantastisk upplevelse.

Universitetsstyrelsen har sitt möte på fredag. Det är det första mötet där Lars Ljungälv är styrelseordförande, sedan han tillfälligt tagit över klubban efter att Margot Wallström blivit utrikesminister. På mötesagendan står bland annat resursfördelningen för 2015.

Ett stort grattis till Medicinska fakultetens dekanus Gunilla Westergren-Thorsson och vicedekan Anna Maria Drake som har tilldelats 2015 års Gunilla Jarlbro-utmärkelse för mod, styrka och civilkurage i jämställdhetsarbetet inom den egna fakulteten.

Läs mer här

Det nybildade LUFO, Lund University Food Studies, håller sitt första möte 4 november och är vår nod för samarbete och projekt inom den kommande Food-KIC:en, ett mycket stort EU-program under EIT (European Institute of Innovation & Technology).

Möte med prefekterna hölls av universitetsledningen den 28 oktober och en rad frågor presenterades och diskuterades.

SIO, d.v.s. programmet Strategiska Innovations-Områden vid VINNOVA, höll upptaktsmöte om insatsområdet Folksjukdomar i Stockholm den 22 oktober. Här räknar vi med att ta stort ansvar och spela en central roll. Satsningen kommer att omfatta diabetes, men också cancer och på sikt troligen fler folksjukdomar.

IVA, Kungliga Ingenjörsakademin, höll sitt högtidsmöte i Stockholm den 24 oktober och vår professor Sture Forsén tilldelades akademins guldmedalj. I årets presentation av framsteg inom forskningen lyftes flera resultat från Lunds universitet fram och naturligtvis också satsningarna på MAX IV och ESS.

I dagarna offentliggör Vetenskapsrådet viktiga bidragsbeslut inom stora utlysningen 2014. Inom området medicin och hälsa har vi beviljats 147 miljoner kronor, vilket utgör nära 18 % av totalt beviljade medel. Därmed befäster vi vår andraplacering bland VR:s mottagare inom området. Inom området humaniora och samhällsvetenskap är bilden inte lika ljus, utan vi får vi nöja oss med ca 7 % av de medel som VR beslutar om i år. Det ska dock framhållas att årets utdelning från Riksbankens jubileumsfond var mycket god och gav ca 100 miljoner kronor till S och HT, varav 70 MSEK till två program. I dag kom dessutom det glädjande beskedet att VR beviljar oss 217 miljoner kronor för projekt inom området naturvetenskap och teknikvetenskap, vilket är mest i Sverige inom NT-området.

Läs mer på Vetenskapsrådets sida

Gerdahallen är en stor tillgång för studenter och personal. Friskvårdsbidraget för anställda vid Lunds universitet är idag 1870 kr per år och ska stimulera anställda till en aktiv fritid och därtill har rektor beslutat om en friskvårdstimme. Drygt en tredjedel av de anställda använder denna förmån. Kanske räcker det med promenader, att cykla, löpning etc. För de som måste eller vill betala för sin träning, för exempelvis gym, gympa, simning etc. får den anställde bidrag för sina utgifter. En stor tillgång är Gerdahallen i Lund, Lunds universitets stiftelse för att främja motion bland studenter och anställda. Gerdahallen är Lunds största tränings- och hälsocenter. Här erbjuds idag över 200 olika pass per vecka, som exempelvis gympa, spinning, aerobics, yoga. Här finns även två mycket fina och anrika tennisbanor att hyra för spel. Välkommen Du också att ta vara på vad Gerdahallen kan erbjuda!

Läs mer om Gerdahallens verksamhet här

Debatt i Lund är det 20 november och temat den här gången är ”Vad är egentligen god smak?”. Finns objektiva, universella regler för vad som är vackert, gott, skönt? Kommer människan för evig tid att tycka att den antika grekiska urnan är formfulländad och älska Mozarts musik? Eller är smak bara uttryck för ett individuellt tyckande som ständigt förändras? I panelen sitter Barbro Hedvall – journalist, ledarskribent och författare till bok om stil och politik,
Erik Hedling – film- och litteraturprofessor vid Lunds universitet,
Elisabeth Ohlsson Wallin – konstnär som bland mycket annat gjort den omstridda utställningen Ecce Homo samt Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag.

 

Vänliga hälsningar Per Eriksson och Eva Wiberg
 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.