Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rektorsbrev 31 december

Kära studenter och personal vid Lunds universitet! Mitt varmaste tack för förmånen att fått vara Er rektor under sex händelserika år, 2009 – 2014.

Bifogat finner ni en summering från min sida där under rubriken ”Perspektiv på Lunds universitet 2009 – 2014” redovisas i punktform en del av vad som uppnåtts under dessa sex år. Sist under rubriken ”Framtidsperspektiv på Lunds universitet” lyfter jag fram viktiga framtidsfrågor och saker som vi ännu inte lyckats uppnå.

Läs "Perspektiv på Lunds universitet 2009–2014" (PDF, 1,9 MB)

Summeringen kan även läsas i Lundarektorernas blogg:
Lundarektorernas blogg
 
Vill också få tacka särskilt för den enastående generösa och omfattande rektorsavtackningen den 12 december. Jag kommer aldrig att bli densamme efter detta. Tack för gåvor och engagemang för att motverka hemlösheten i vårt samhälle. Personligen kommer jag att från 2015 göra mitt yttersta för att försöka ”Utrota hemlösheten i Sverige” och bl a engagera mig mer i ”Bostad först” som drivs av vår Socialhögskola. Till detta hoppas jag hinna med en del ideellt socialt engagemang.  
 
Ett särskilt varmt och uppskattande tack till min prorektor Eva Wiberg som även fortsätter som prorektor också till min efterträdare. Varm och stort tack också till förvaltningschef, vicerektorer, dekaner, studentledare, medarbetare inom rektorskansliet och förvaltningen samt även till de många vänner som på olika sätt stöder Lunds universitet. Vill också rikta ett tack till de olika regeringar som jag i mer än 25 år i följd har fått tjäna som myndighetschef, rektor BTH 1989 – 2000, generaldirektör för VINNOVA 2001 – 2008 och därefter rektor för Lunds universitet 2009 – 2014.
 
Vill även få hälsa min efterträdare på rektorsposten, Torbjörn von Schantz, varmt välkommen. Han har många spännande och stimulerande år framför sig på ett av vårt lands mest utmanande, fantastiska och roliga jobb. Låt oss ge honom och hans prorektor Eva Wiberg allt stöd för att fortsätt leda Lunds universitet till ett universitet i världsklass som förstår, förklarar och förbättrar vår värld och människor villkor.
 
Gerdahallen Så här efter juldagarna kan en påminnelse om Gerdahallen vara på sin plats. Gerdahallen erbjuder gympa och aerobics i olika varianter, styrketräning, personlig träningsrådgivning, ledarutbildningar, rehabilitering, sjukgymnastik, massage, tennis m.m. Det är en stiftelsen till förmån för studenter och anställda vid Lunds universitet. En del nya aktiviteter har tillkommit under 2014 och fler kommer under 2015. Det gäller också utökade öppettider. Besök hemsidan och sök dig till det som tilltalar dig, allt för att främja din hälsa. Tveka inte att höra av dig till VD om du saknar någon aktivitet, det ökar Gerdahallens möjligheter att främja dess ändamål, motionsverksamhet för studenter och anställda vid LU.

Läs mer på Gerdahallens webbplats
 
Samarbetet med ESS kommer att fördjupas och en överenskommelse om samarbete, ett Memorandum of Understanding, skrevs under av Sven Landelius, ordförande i styrelsen för ESS, och av mig den 29 december 20014.

Memorandum of Understanding (PDF, 65 kB)
 
Konferenser vid Lunds universitet vill vi stimulera och ett särskilt rektorsbeslut har fattats som möjliggör att under vissa betingelser begränsa overhead-kostnaderna till 3 procent.

Läs rektorsbeslutet (PDF, 150 kB)
 
Än en gång ett stor och varmt TACK för sex enastående, härliga och stimulerande rektorsår och håll nu till godo med min kortfattade summering som bifogas.
 
Mycket tacksam
Per Eriksson

 


PS Ett tips i vintertider för att få upp fruset lås i bilen: Fyll en plastkasse med varmt vatten och håll den mot låset. DS
 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.