Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Så får vi säkrare och attraktivare gångmiljöer i våra städer

Stadens attraktivitetet hör i hög grad ihop med hur väl den tillgodoser fotgängares, menar forskarna som nu vill ta reda på mer om hur dessa behov ser ut.
Stadens attraktivitetet hör i hög grad ihop med hur väl den tillgodoser fotgängarnas behov, menar forskarna som nu vill ta reda på mer om hur dessa behov ser ut

Går gör man ju dagligen. Ändå betraktas fotgängare inte som det egna trafikslag det faktiskt är. Detta vill trafikforskare i Lund ändra på och är en av anledningar till att man anordnar en Trafikdag måndagen den 5 maj då avdelningens senaste forskning inom området presenteras.

Dagen vänder sig i första hand till trafikplanerare och andra i branschen.

- Tidigare har trafikplanerare ofta resonerat att gå, det gör man i vilket fall som helst. Men så är det ju inte.  I ett nytt projekt studerar vi hur fotgängare faktiskt beter sig i olika miljöer så att vi kan göra staden säkrare och attraktivare för just gångtrafikanter, säger Lena Hiselius, trafikforskare vid Lunds tekniska högskola.

En annan utgångspunkt är att ta ett helhetsperspektiv på stadens trafik. Idag studeras olika trafikslag alltför ofta som isolerade öar, menar forskarna, vilket exempelvis leder till att man missar hur förändringar påverkar andra trafikslag. Det kan exempelvis handla om hur olika stödsystem i bilar används och hur detta påverkar trafiksäkerheten för andra trafikanter.

Under dagen får man bland annat också veta mer om vem som elcyklar – ett färdmedel som kan vara på uppsegling som ett nytt pendlingsalternativ. Man får också veta vad som är på gång inom den stora forsningssatsningen på kollektivtrafik, K2.

Läs hela programmet här: http://www.tft.lth.se/forskning/trafikdagen-5-maj-2014/

Läs mer om avdelningen Trafik och väg: www.tft.lth.se
 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.