Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Snålspolande rymddusch redo för massmarknaden

Mehrdad Mahdjoubis exjobb gick en strålande framtid till mötes
Mehrdad Mahdjoubis exjobb gick en strålande framtid till mötes

Världens mest vatteneffektiva dusch, ursprungligen ett examensarbete vid LTH, är nu redo för massmarknaden. Inom kort kommer den att börja säljas till privatpersoner. Dessutom är ett avtal på gång med ett skånskt sjukhus för duschbolaget Orbital Systems som nu växt ur sina nuvarande lokaler.

Idén till duschen fick Mehrdad Mahdjoubi när han skulle göra sitt examensarbete i industridesign, genom Lunds Tekniska Högskolas samarbete med Johnson Space Center i Houston. Duschen utvecklades för rymdfärder i regi av Nasa och har sedan dess uppmärksammats jorden runt:

CNN har gjort reportage om duschen, Försvarsmakten har investerat i bolaget, Skype-grundaren Niklas Zennström har också investerat, och statsministern har delat ut pris till grundaren. Dessutom har Mehrdad Mahdjoubi vunnit det prestigefulla Skapa-priset, världens största uppfinnarpris i form av 500.000 kronor som överlämnades av uppfinnaren Håkan Lans på en innovationsgala i stiftelsen Skapas regi.

De första installationerna gjordes på Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Enbart under de två första månaderna sparade ”Kallis” 100.000 liter vatten – ett slagkraftigt argument som användes av Mehrdad Mahdjoubi för att få loss ytterligare pengar från finansieringsaktörer som Almi och Vinnova.

Tack vare supereffektiv reningsteknologi, i form av ett filter med fibrer av elektropositivt nanoaluminum, kan ungefär 90 procent av vattnet och 80 procent av energin i duschvattnet återvinnas. Det gör det möjligt att duscha i åtta minuter med bara åtta liter vatten.

Idag har Orbital Systems drygt tio medarbetare som arbetar med utveckling och produktion. Bolaget kommer inom kort att flytt till nya lokaler då företaget helt enkelt växt ur de nuvarande lokalerna på företagsinkubatorn Minc.

Läs mer om Mehrdad Mahdjoubi och den smarta duschen från Orbital Systems:

http://www.lth.se/omlth/vara-utmarkelser/visa/article/lth-alumn-prisas-foer-rymddusch/

http://www.lth.se/omlth/vara-utmarkelser/visa/article/mehrdad-mahdjoubi-aer-aarets-tekniker-2014/

http://www.lth.se/lthnytt/nr-2-2013/naagra-legendariska-x-jobb-vid-lth/

http://www.lth.se/nyheter-och-press/nyheter/visa-nyhet/article/duscha-hundratals-gaanger-med-samma-vatten/

http://www.lth.se/lthnytt/2014-1/artikel/article/skypegrundare-miljoninvesterare-i-lth-dusch/

http://www.lth.se/lthnytt/nr-1-2013/roligare-plugga/

https://www.maxlab.lu.se/node/1757

Anders Frick

Mehrdad Mahdjoubi på Tekniska mässan 2011

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.