Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Söktrycket till Lunds universitet fortsatt högt – fler platser behövs

Söktrycket vid Lunds universitet är högt. Nära 36 500 personer har anmält sig till någon av universitetets utbildningar och rektor Per Eriksson fortsätter efterlysa fler studieplatser vid landets högskolor och universitet.

Antalet förstahandssökande till Lunds universitet ligger på samma höga nivå som förra vårterminen.  19 132 personer valde Lunds universitet i första hand i år, jämfört med 19 244 i fjol.
Lunds universitet har länge flaggat för att det saknas tiotusentals studieplatser inom högre utbildning i Sverige. Enbart Lunds universitet skulle behöva ytterligare 2000 platser, inte minst för att kunna utbilda fler till civilingenjör, högskoleingenjör, sjuksköterska och barnmorska.

Socialdemokraterna presenterade innan valet sin satsning på högre utbildning. Där angavs 17 500 nya studieplatser i landet inom högskola och universitet. Förslaget innehöll också en kvalitetssatsning under mandatperioden med inriktning på ökad undervisningstid. I förslaget angavs 100 miljoner kronor per år till lärarutbildningen och 150 miljoner kronor per år till utbildningar inom humaniora och samhällsvetenskap.

- Det ska bli intressant att se vad budgetpropositionen kommer att innehålla och jag förutsätter att Löfvens regering nu följer den politik de angav innan valet, det vill säga fler studieplatser under mandatperioden och ökade anslag till kvalitetshöjning, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.
 

Till samtliga universitet och högskolor i landet inkom 222 293 anmälningar, vilket är en ökning på två procent jämfört med tidigare vårterminer.
Följande fem program vid Lunds universitet har flest sökande till vårterminen 2015:
1. Juristprogrammet (3 817 sökande, varav 1 355 förstahandssökande)
2. Läkarprogrammet (3 336 sökande, varav 711 förstahandssökande)
3. Ekonomie kandidatprogrammet (2 978 sökande, varav 1 043 förstahandssökande)
4. Psykologprogrammet (2 885 sökande, varav 653 förstahandssökande)
5. Socionomprogrammet i Lund (2 550 sökande, varav 347 förstahandssökande)
 

Juristprogrammet vid Lunds universitet är det fjärde mest sökta programmet i Sverige, och även läkarprogrammet finns med bland det tio populäraste programmen.
 

De kurser vid Lunds universitet som har flest sökande är:
1. Juridik: Nätburen kurs i arbetsrätt (1 358 sökande, varav 481 förstahandssökande)
2. Internetbaserad juridisk introduktionskurs (1 173 sökande, varav 233 förstahandssökande)
3. Sociologi: Kriminologi (1 087 sökande, varav 260 förstahandssökande)
4. Företagsekonomi: Grundkurs i företagsekonomi (1 067 sökande, varav 199 förstahandssökande)
5. Utvidgad juridisk introduktionskurs (959 sökande, varav 257 förstahandssökande)

Den 10 december får de sökande sina antagningsbesked. De måste sedan lämna svar på antagningsbeskedet senast den 19 december kl 24.00.
Läs mer på www.uhr.se

 

 

 

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.