Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stor satsning på logistik i Helsingborg

logistikforskning förläggs till Campus Helsingborg
Cargo

Konkurrensen hårdnar för handelsföretagen och effektiv logistik är ofta avgörande för att distribuera produkter och tjänster. Nu startar forskningssatsningen ReLog för att utveckla handels- och citylogistik i samarbete mellan Lunds universitet, Vinnova samt Helsingborgs stad.

ReLogs profil är företagsorienterad och kompletterar den logistikmiljö som finns på Lunds tekniska högskola, LTH. Satsningen innebär bland annat att tre forskare placeras på hel- eller deltid på Campus Helsingborg.

-Jag är väldigt nöjd med att vi har fått till stånd den här satsningen. Den är ett mycket bra exempel på hur universitet, näringsliv och politik kan samverka för att få fram nya framgångsrika tjänster, produkter och arbetssätt vilket därmed kan leda till ökad konkurrenskraft och även start av nya företag.

-LTH:s spjutspetsforskning inom logistik är ett utmärkt komplement till det stora logistikkunnande som redan finns i familjen Helsingborgs näringsliv. Det ska bli spännande att följa utvecklingen och se vad detta projekt kan leda till, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

Utgångspunkten för satsningen är logistikens allt större betydelse för handeln. Helsingborg är en handelsstad och ett logistiskt nav för varor och transporter. Helsingborgs Hamn har utvecklats till Sveriges näst största containerhamn, vilket ställer höga krav på forskning och utveckling inom logistikområdet.

– Helsingborg har många stora logistik- och handelsföretag, och det är självklart att göra satsningen här. Campus Helsingborg är väl integrerat med näringslivet och det finns en gemensam ambition att utveckla regionen, säger Daniel Hellström, forskningsledare för ReLog och docent vid Lunds universitet.

LTH har redan idag starka forskningsmiljöer inom logistik och förpackningslogistik. Satsningen innebär ökade möjligheter att utveckla forskningen med inriktning på handelslogistik och citylogistik.

– Campus Helsingborg har nu en kritisk massa studenter och en snabbt växande forskningsmiljö. ReLog kommer att ha stor betydelse för att utveckla forskningsmiljön ännu mer, säger Jesper Falkheimer, rektor för Campus Helsingborg.

Helsingborgs stad, Lunds Universitet och Vinnova har säkrat finansieringen av projektet under tre år och de tre parterna lägger in en miljon kronor var under projekttiden (2013 till 2015). Efter tre år ska forskningsplattformen vara helt självförsörjande.

Läs mer om ReLog på
http://www.relog.lth.se/

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.