Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Studenter spårar osynliga plastrester i havet

Plastskräp som dumpas i haven bryts så småningom ner till seglivade små plastdelar som kan guppa runt i haven i årtionden. Detta vill studenterna ändra på med sin bionsensor. Foto: MichaelisScientists/Wikimedia Commons
Plastskräp som dumpas i haven bryts så småningom ner till seglivade små plastdelar som kan guppa runt i haven i årtionden. Detta vill en grupp LTH-studenter ändra på. Foto: MichaelisScientists/Wikimedia Commons

Växande öar av plastskräp flyter omkring i havet, det vet vi. Men inte alla tänker på att plasten så småningom bryts ner till mindre beståndsdelar, osynliga för blotta ögat men som kan finnas kvar i haven i årtionden och skada växt- och djurlivet. Detta vill en grupp ingenjörsstudenter vid LTH ändra på och håller därför på att utveckla en bärbar biosensor som kan upptäcka och mäta halten dessa så kallade mikroplaster. Satsningen görs inom ramen för en internationell tävling i syntetisk biologi, iGEM.

Det har blivit många sena kvällar i labbet på Kemicentrum i Lund i sommar för de sju civilingenjörsstudenterna. I november åker de och 300 andra lag från hela världen och tävlar i Boston och då ska idén bakom biosensorn vara färdigformulerad och presenterbar.

Men redan i juni deltog studenterna i en nordisk delfinal och blev då av både publik och jury framröstad som bästa presentation (vilket innebär att nästa nordiska delfinal kommer äga rum i Lund nästa år).

– Befintliga metoder kräver stora utrustningar och är svåra att använda. Genom att göra fler människor medvetna om de ofantliga mängderna hoppas vi kunna förbättra havsmiljön, säger Sofia Classon, student i bioteknik.

Övriga gruppdeltagare läser kemiteknik, datavetenskap, teknisk nanovetenskap, biomedicin och teknisk matematik.

- Det behövs verkligen många olika infallsvinklar och kompetenser. Men så är ju syntetisk biologi extremt interdisciplinärt och kan förenklat beskrivas som genetisk ingenjörskonst.

Studenternas idé går i korthet ut på att identifiera molekylerna i såväl de föroreningar som fastnar på plasten som ett mjukgörande medel som plasten utsöndrar. Finns båda, finns snudd på garanterat mikroplast i havet.  När sensorn känner av molekylerna bildas ett grönt fluorescerande protein som börjar lysa. Ju intensivare färg, desto högre halt.

- Någon färdig apparat kommer vi inte hinna bygga. Men vi hoppas kunna färdigställa ett fungerande koncept, säger Sofia Classon.

Välkommen till populärvetenskapligt föredrag: Den 7 september kl 17 – 19 välkomnas alla intresserade till att höra studenterna berätta om snabba den utvecklingen inom syntetisk biologi då de inom ramen för LU 350-jubileet håller föredraget ”Från traditionell genteknik till syntetisk biologi - Genetisk ingenjörskonst då, nu och i framtiden”. Läs mer: http://www.lu.se/event/tavling-igem .

iGEM (International Genetically Engineered Machine Foundation) kan beskrivas som ett VM I biologi för studenter. Läs mer: http://2017.igem.org/Main_Page

Hela gruppen samlad! Studenterna kommer från flera program, då flera infallsvinklar och kompetenser krävs. För att få veta vem som är vem på bilden, se nedan.
Hela gruppen samlad! Studenterna kommer från flera program, då flera infallsvinklar och kompetenser krävs. För att få veta vem som är vem på bilden, se nedan.

Bakre raden från vänster: Isabelle Hallgren (fjärde året på bioteknik), Peter Skog (fjärde året på kemiteknik), Frida Rosman (fjärde året på bioteknik), Marcus Rettig (andra året på datavetenskap), Kristina Sturk (Har slutat i laget), Malin Jönsson (fjärde året på bioteknik). Främre raden från vänster: Emma Samuelsson (tredje året på bioteknik), Julia Dobrich (fjärde året på teknisk nanovetenskap), Adham Sakhnini (fjärde året på teknisk matematik), Albert Anis (tredje året på kemiteknik), Sofia Classon (tredje året på bioteknik), Naomi Hedman (fjärde året på biomedicin).

 

Kontakt

För mer information, kontakta Sofia Classon på 0734-271798 eller  igemlund@gmail.com

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.