Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Svensk forskning ska bli mer känd i världen

Svensk forskning ska bli mer känd utomlands. Det är målet med ett tvåårigt projekt som är gemensamt för sex svenska universitet och som riktas mot fem länder i Asien och Sydamerika.

Projektet får en officiell start den 24 november då ambassadörerna från Brasilien, Indonesien, Kina, Republiken Korea och Singapore träffar företrädare för Lunds universitet, Chalmers, KTH, Linköpings universitet, Stockholms universitet och Uppsala universitet vid en sammankomst i Stockholm.

– Unikt med projektet är att flera universitet gör en gemensam satsning för att lyfta fram Sveriges bidrag till global forskning och innovation, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

Swedish Academic Collaboration Forum är projektnamnet som har finansiering från STINT (Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning) och de sex universiteten.

Med start våren 2015 ska svenska forskare hålla forskningsseminarier på plats i Brasilien, Indonesien, Kina, Republiken Korea och Singapore. Seminarierna fokuserar på gemensamma intresseområden såsom hållbarhet, life science och innovation och organiseras i samarbete med universitet, myndigheter och andra intressenter i värdländerna.

Första aktiviteten sker i Seoul, Republiken Korea, där sex forskare från var och ett av de sex universiteten ska möta koreanska kolleger i seminarier inom sina forskningsämnen. Varje seminarium anordnas av två svenska lärosäten och hösten 2015 kommer Lunds universitet tillsammans med Chalmers att arrangera ett indonesiskt-svenskt seminarium i Jakarta.

Det övergripande syftet med projektet är att utveckla och stärka redan existerande forskningssamarbeten, skapa nya relationer och initiativ mellan forskare i Sverige och resten av världen för att tillsammans utveckla lösningar på globala problem samt koppla samman företag och forskning genom innovation.

 

Mer information:

Läs mer om projektet på webbplatsen för Swedish Academic Collaboration Forum

Kontakt:

För ytterligare information, kontakta huvudprojektledare sonia [dot] coelho_sutton [at] er [dot] lu [dot] se (Sonia Coelho Sutton) vid Lunds universitet.

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.