Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tre nya hedersdoktorer vid Medicinska fakulteten 2014

Långvariga och nära relationer till medicinsk forskning och utveckling vid Lunds universitet kännetecknar årets tre hedersdoktorer.

Sir Sabaratnam Arulkumaran (f.48), professor emeritus i obstetrik och gynekologi vid S.t Georges University of London, president i FIGO (Federation International Obstretic et Gynecologie) och president i British Medical Association.
Professor Arulkumaran är en av de lysande stjärnorna inom sitt forskningsområde med en lång rad av akademiska och kliniska befattningar och uppdrag, publikationer och hedersutnämningar. Han har haft ett nära samarbete med forskare inom obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet sedan 1980-talet då han var verksam i Singapore och över åren har han generöst delat med sig av kunskap och kontakter till forskare i Lund. Bland annat har han i sin egenskap av president för Royal College of Obstetrics and Gynaecology har han stått värd för och medverkat i kurser för obstetriker från Lund/Malmö och övriga Sverige.
Genom ett samarbetsavtal skapat av professor Arulkumaran och framlidne professor Ingemar Ingemarsson, har ett flertal forskare och läkare från Lund beretts utrymme att bedriva forskning och klinisk tjänstgöring vid National University of Singapore och National University Hospital, Dep. of Obstretics and Gynaecology, ett framstående forskningscentrum.  Samarbetet har starkt bidragit till att såväl Singapore som stora delar av övriga Sydostasien har öppnats för svenska forskare att sprida kunskaper och landvinningar inom svensk obstetrik, perinatalmedicin och infertilitetsbehandling.
Professor Arulkumaran har regelbundet besökt Lund och Sverige för att föreläsa och delta på nationella och internationella möten. Hans forskargärning och omfattande insatser för Lunds universitet har haft stor betydelse för lundaforskarnas framgångar inom obstetrik och gynekologi.

Dr. Louis M. Aledort (f. 34), Mary Weinfield Professor of Clinical Research in Hemophilia Mount Sinai School of Medicine, New York och Scientist-in-Residence, New York School University.
Professor Aledort är en stor auktoritet inom den internationella kliniska koagulationsforskningen. Han har över flera professionella generationer haft ett nära samarbete med forskare och kliniker vid Lunds universitet och koagulationsverksamheten i Malmö. Det vetenskapliga samarbetet inleddes redan med professor Inga Marie Nilsson (1923-1999) i mitten av 1980-talet.
Allt sedan dess har professor Aledort generöst och förtjänstfullt vid ett flertal tillfällen varit värd för forskare och kliniker vid Lunds universitet som deltagit i sjukvård och undervisning vid Mount Sinai School of Medicine.
Likaså har professor Aledort besökt Lunds universitet och Malmö ett flertal gånger och deltar bland annat i de universitetsledda internationella hemofilikurser som leds av koagulationsforskare vid Lunds universitet.
Professor Aledort har på olika sätt berikat möjligheterna till stor internationell framgång för forskarna och klinikerna vid Lunds universitet och att göra dessa och koagulationsverksamheten i Malmö kända ute i världen.

Hans Skalin (f. 43), jurist, Kampradfamiljens representant i Fru Berta Kamprads Stiftelse för utforskning och bekämpning av cancersjukdomar.
Hans Skalin knöts 1986 som styrelseledamot till Fru Berta Kamprads Stiftelse för utforskning och bekämpning av cancersjukdomar som stödjer företrädesvis cancerforskning med anknytning till onkologiska kliniken i Lund.
Det genuina intresse och engagemang som Hans Skalin visat för cancerforskningen i Lund och onkologiska klinikens forskningsavdelning, har varit av stor betydelse för laboratoriets utveckling och möjligheter att angripa utmaningar inom cancerområdet.
Stödet från Hans Skalin har bidragit betydligt till den breda cancerforskningsverksamhet, experimentellt och kliniskt, som idag bedrivs vid hela Medicinska fakulteten och som han följer på ett respektfullt sätt. Inte minst har detta möjliggjorts genom infrastruktursatsningar som varit avgörande för såväl Medicinska fakulteten och Lunds universitet som Skånes universitetssjukhus.

 

Sir Sabaratnam Arulkumaran, Dr. Louis M. Aledort och Hans Skalin promoveras till medicine hedersdoktorer vid Lunds universitet i Lunds Domkyrka torsdagen den 5 juni 2014.

Läs mer om doktorspromotionen vid Lunds universitet

 

Katrin Ståhl

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.