Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tredje hedersdoktor utsedd

Karl Deisseroth är forskaren bakom den banbrytande metoden optogenetik med vars hjälp nervceller kan styras med ljus. Nu har han utsetts till hedersdoktor vid Medicinska fakulteten 2015.

Karl Deisseroth (f 71), professor i bioteknologi och psykiatri vid Stanford University, Kalifornien, USA.

2005 introducerade Karl Deisseroth med kollegor en teknik, optogenetik, som har gett forskarna helt nya möjligheter att studera kopplingar i den friska och den sjuka hjärnan. Optogenetik betyder att forskarna med hjälp av ljus kan kontrollera vissa celler i hjärnan och lämna övriga celler opåverkade. Cellerna förses med gener för ett speciellt ljuskänsligt protein som kan “slås på och av” genom att de belyses med ljus från en tunn optisk fiber.

Genom ett nära samarbete med Karl Deisseroths forskargrupp har även forskare vid Lunds universitet börjat använda optogenetik för forskning inom exempelvis epilepsi, depression och stroke. Fler forskningsprojekt bedrivs nu i samarbete mellan Karl Deisseroth och forskare i Lund vilket bland annat resulterat i flera vetenskapliga artiklar i ansedda tidskrifter.

Sedan tidigare är Magnus Dahlbom och Sir Michael Marmot utsedda till medicine hedersdoktorer vid Lunds universitet 2015:
http://www.med.lu.se/nyheter/150224_hedersdoktorer

Karl Deisseroth kommer att tillsammans med Magnus Dahlbom och Sir Michael Marmot promoveras till medicine hedersdoktorer vid Lunds universitet i Lunds Domkyrka fredagen den 29 maj.

Mer information om doktorspromotionen

 

Kontakt

Tadeusz Wieloch, professor i neurobiologi, 046-2220600 eller 0705129695

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.