Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vinnande arkitektförslag för Medicinska fakultetens Forum Medicum

Forum Medicum ovaninfrån
Henning Larsens förslag sett snett ovanifrån. Bottenplanen ses inskjutna mellan två av de äldre byggnaderna medan de övre planen roterats så att de följer Sölvegatans böjning.

Tre välrenommerade arkitektkontor White, Henning Larsen Architects och BIG har bjudits in av Akademiska hus för att lämna förslag till gestaltning av Forum Medicum. Nu har en bedömningsgrupp utvärderat förslagen och valt Henning Larsen Architects förslag.

Forum Medicum ett projekt som utreder förutsättningarna för att skapa ett medicinskt- och hälsovetenskapligt kunskapscentrum där verksamheterna vid dagens HSC (Health Science Center) och BMC (Biomedicinskt centrum) integreras.  Tanken är att bygga nytt intill det befintliga BMC längs med Sölvegatan och ”docka” den nya byggnaden till de gamla. Med ett gemensamt centrum ges möjligheter till ökad integration mellan fakultetens utbildningar i medicin, hälsa och vård och bättre förutsättningar för forskningssamverkan över fakultets- och institutionsgränser med den centrala placeringen på universitetets norra campusområde, det så kallade kunskapsstråket.

Henning Larsens förslag innebär en total integrering av den nya byggnaden med det nuvarande BMC-komplexet. I förslaget fogas en ny huskropp in mellan två av de befintliga byggnaderna och ersätter den nuvarande förbindelsen. De övre våningsplanen roteras 45 grader i förhållande till bottenvåningen vilket innebär att de övre fasaderna följer Sölvegatans linje. Detta gör att alla byggnaderna lätt går att nå från ett centralt atrium. Exteriört erbjuds flera attraktiva uteplatser, delvis under tak. Förslaget innehåller entréer åt flera håll och välkomnar besökaren både från centrala Lund och från norra campusområdet. Elegansen i gestaltningen och den funktionellt fina integreringen med nuvarande BMC var till slut det som fällde avgörandet i bedömningsgruppen utvärdering.

Forum Medicum söderifrån
Henning Larsens förslag sett söderifrån från Sölvegatan.

henning_larsens_interior_trappa
Interiören i Henning Larsens förslag ger öppna och ljusa mötesplatser som ska vara välkomnande för alla.

 

Läs mer på bloggen: forummedicum.blogg.lu.se/

Medicinska fakultetens styrelse har beslutat att gå vidare och vidarutveckla förslaget och ta fram programhandlingar, vilket enklast beskrivs som ”rätt rum på rätt plats”. Projektet kommer att samordnas av Akademiska Hus. Universitetet skall genom LU-Byggnad och Medicinska fakulteten ta fram de underlag som krävs för att byggnaden skall motsvara fakultetens krav och behov

 

Anna Mansfeld

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.