Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fem konsekvenser av covid-19

En kvinna och två män i kostym framför grå vägg.
LU-forskarna Maria Stanfors, ­Jonas Björck och Fredrik NG Andersson (främst) på coronasäkert avstånd från varandra. Foto: Kennet Ruona

Under Framtidsveckan sammanstrålade ­epidemiologen Jonas Björck, national­ekonomen Fredrik NG Andersson och ledarskribenten Heidi Avellan i ett panelsamtal om konsekvenserna av pandemin ett halvt år efter vi lärde oss vad covid-19 är. Maria Stanfors modererade.

1 Bättre sjukvård för de som blir allvarligt ­sjuka. Vården har successivt lärt sig mer om viruset och blivit bättre på att behandla covid-19-patienter. Bättre respiratorbehandlingar är en faktor bakom att dödligheten sjunker bland de som intensivvårdats.

2 Bättre kunskap om smittspridning. Den smitta som uppstår nu när många människor umgås inomhus vid fester, på arbetsplatser eller i sportsammanhang måste inte innebära ökad samhällssmitta – om vi lyckas smittspåra och isolera i tid.

3. Snabb återhämtning av ekonomin. Under ­våren var Sverige inne i den djupaste ekonomiska ­krisen i modern tid. Men under sommaren l­evde folk mer som vanligt och ekonomin hämtade sig ­snabbare än väntat. Nu visar börsen all-time-high. Men de gigantiska stimulanspaketen är inte gratis på längre sikt – den uppblåsta ballongen kan spricka.

4. Två års förlorad tillväxt. Trots att Riksbanken har tryckt upp 300 nya miljarder som håller igång hushållens och företagens konsumtion ­menar Fredrik NG Andersson att ekonomin bara kommer att ha hämtat sig till hälften i slutet av 2020 och kommer påverkas hela 2021. Hälften av Sveriges ekonomi bygger på ­export och den påverkas mycket negativt av restriktioner världen över.

5. Ökad nyhetsläsning i coronans spår, samtidigt som annonsmarknaden kraschade i våras. Det blev ett uppsving i läsning för Sydsvenskan och de andra traditionella medierna, även bland yngre. Pandemin är unik som nyhet på så sätt att den berör alla mer eller mindre direkt. Det gör att bredden på intressanta nyhetsvinklar är enorm.

Lyssna till samtalet i efterhand: Att förstå corona och dess konsekvenser - sex månader senare